Pakistan: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Vältä tarpeetonta matkustamista
Poikkeava turvallisuustaso
Khyber Pakhtunkhwa:Vältä kaikkea matkustamista
Balochistan:Vältä kaikkea matkustamista
Azad Kashmir:Vältä kaikkea matkustamista
Muut turvallisuustason tiedot
Turvallisuustilanne vaihtelee suuresti maan eri osien välillä ja saattaa muuttua nopeasti. Huhtikuussa 2022 ympäri maata, erityisesti Islamabadissa ja Lahoressa,oli poliittisia mielenosoituksia.. Mielenosoitukset saattavat jatkua. Turvatoimia on lisätty ja tilanne on pysynyt rauhallisena. Seuraa viranomaisten tiedotteita ja paikallisuutisia säännöllisesti.
Vuodesta 2014 lähtien Pakistan on johdonmukaisesti lisännyt ja tehostanut terrorismin vastaisia toimiaan, minkä seurauksena turvallisuustilanne maassa on kohentunut, mutta terrori-iskujen riski on edelleen olemassa.Turvallisuustilanne maan pääkaupungissa Islamabadissa sekä Sindin osavaltiossa on verrattain vakaa. Punjabin osavaltiossa terrori-iskujen määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2014 jälkeen.
Erityisesti Afganistanin ja Iranin rajoilla sijaitsevissa Khyber-Pakhtunkhwan ja Baluchistanin osavaltioissa on viime vuosina ollut levotonta ja alueilla on tehty säännöllisesti terrori-iskuja erityisesti Pakistanin turvallisuusviranomaisia vastaan. Vältä kaikkea matkustamista näihin maakuntiin. Afganistanin tilanne Talibanin valtaantulon myötä heijastuu myös Pakistaniin, jonka oma Taliban-liike (TTP) on irtisanonut tulitaukonsa hallituksen kanssa sekä tehnyt heimoalueilla useita iskuja Pakistanin joukkoja vastaan.Pakistanin ja Intian välit ovat jälleen kiristyneet Kashmirin ilmaiskujen jälkeen helmikuussa 2019. Niin ikään Kashmirin sisäinen tilanne kiristyi elokuussa 2019.
Ajankohtaista
Kesällä ja syksyllä 2022 Pakistania ovat koetelleet tuhoisat tulvat, jotka koskettaneet 33 miljoonaa ihmistä ja johtaneet humanitääriseen katastrofiin. Pakistanin suurimmat ja tärkeimmät kaupungit eivät kuitenkaan ole tulva-alueilla.
Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset muuttuvat äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti.
Ajankohtaista tietoa Pakistanin tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/pak/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-pakistanissa/384951) sekä seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta ja Maailman terveysjärjestö WHO:n Pakistania koskevia sivuja https://www.who.int/countries/pak/en/ ja www.covid.gov.pk.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/
Yleinen turvallisuustilanne
Pääministeri Imran Khanin hallitus kaadettiin parlamentaarisella epäluottamuslauseella huhtikuussa 2022 ja valtaan nousi usean puolueen muodostama koalitio. Poliittinen vastakkainasettelu on kuitenkin jatkunut ja syrjäytetyn pääministerin puolue sai puolestaan vaalivoiton suurimmassa osavaltiossa Punjabissa. Mielenosoitukset ja poliittinen epävakaus poliittisten leirien välillä jatkuu. Vältä ruuhkaisia paikkoja ja suuria väkijoukkoja tai kokoontumisia.
Maassa toimii useita ääriliikkeitä, mukaan lukien Pakistanin Taliban-liike (TPP), joka pyrkii horjuttamaan maan hallintoa tekemällä terrori-iskuja myös niin sanottuihin pehmeisiin kohteisiin, kuten koulut, moskeijat, kirkot ja joukkotapahtumat.
Terroristit ja järjestäytynyt rikollisuus ovat ajoittain siepanneet ihmisiä panttivangeiksi.
Suurkaupungeissa voi olla suuria turvallisuuseroja ns. parempien alueiden ja heikompiosaisten asuttamien alueiden välillä. Noudata valppautta ja vältä pimeällä jalan liikkumista.
Länsimaalaisten kannattaa välttää oleskelua moskeijoiden lähistöllä erityisesti perjantai-iltapäivän rukousten ja suurten uskonnollisten juhlapyhien aikaan. Osa moskeijoista on hyvin suojeltuja ja tunnettuja matkailunähtävyyksiä, kun taas joitain moskeijoja hallitsevat radikaalit liikkeet. Ota selvää paikallisesta turvallisuustilanteesta ennen vierailuja.
Seuraa paikallisuutisia ja noudata viranomaisten ohjeita. Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit todistaa tarvittaessa henkilöllisyytesi.
Suomi on avannut uudelleen suurlähetystönsä Pakistanissa 1.9.2022 alkaen. Suomen Islamabadin-suurlähetystö avustaa tällä hetkellä hädänalaisia kansalaisiaan, mutta ei pysty vielä tarjoamaan viisumi- ja maahantulopalveluja.
Helsingissä: https://finlandabroad.fi/web/pak/edustusto(Linkki toiselle verkkosivustolle).
Suomella on kunniakonsulaatit Lahoressa Karachissa ja Peshawarissa: https://finlandabroad.fi/web/pak/kunniakonsulaatit.
Erityiset turvallisuusriskit
Ulkomaalaisiin kohdistuvia sieppauksia on sattunut jonkin verran erityisesti Afganistanin rajojen läheisillä alueilla. Pakistanissa oleskelevat ulkomaalaiset tai kansainväliset järjestöt eivät viime vuosina ole kuitenkaan olleet terrori-iskujen ensisijainen kohde.
Juhlapyhien aikana turvallisuusriskit saattavat kasvaa. Näitä ovat erityisesti Pakistan-päivä, itsenäisyyspäivä, eid al-fitr ja eid al-adha sekä šiialaisten ashura-juhla.
Pakistanissa on alueita, jotka ovat suljettuja tai luvanvaraisia ulkomaalaisille. Pakistanin viranomaiset kieltävät ulkomaalaisten liikkumisen 15 kilometrin säteellä Intian- ja Iranin-vastaisilta rajoilta ja Kashmirin rajalinjalta (Line of Control) sekä 50 kilometrin säteellä Afganistanin rajalta. Näille alueille matkustavien on haettava lupa (No Objection Certificate, NOC) Pakistanin ulkoministeriöltä ja tarvittaessa vielä erillinen lupa poliisisaattuetta varten.
Rikollisuus
Terrorismin lisäksi Pakistanissa esiintyy tavanomaista rikollisuutta ja mahdollisuus tulla ryöstetyksi tai joutua väkivallan kohteeksi on olemassa. Yleinen hintojen nousu, Afganistanin tilanne ja tulvakatastrofi ovat ajaneet paljon ihmisiä köyhyyteen, mikä on lisännyt rikollisuutta erityisesti suurkaupungeissa.
Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ole huolellinen kun käytät luottokortteja. Myös erilaiset huijaukset ovat yleisiä.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Pakistanissa liikenne on vasemmanpuoleinen ja liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Islamabadin ja Lahoren välinen 350 km pituinen moottoritie on hyvässä kunnossa, mutta suurin osa tieverkostosta on Suomen teihin verrattuna huonokuntoista. Liikenne voi olla vaarallista ja kaoottista. Monilla autoilijoilla ei ole ajokorttia eikä vakuutustakaan. Vältä ajoa pimeällä. Taksi kannattaa varata hotellista tai auto sekä kuljettaja autovuokraamosta
Maassa on melko laaja rautatieverkosto, mutta se on huonokuntoinen ja junat erittäin täysiä.
Emme suosittele julkisen liikenteen käyttöä.
Luonnonolot
Monsuunin aiheuttamat rankkasateet ja niistä aiheutuneet tulvat ovat viime vuosina tuhonneet infrastruktuuria laajalti eri puolilla maata. Monsuunikausi on pahimmillaan heinä-lokakuussa. Punjabin osavaltiossa, erityisesti Lahoressa, ilmansaasteet ovat talviaikaan iso ongelma. Talvi saattaa yllättää rankkoine lumisateineen, eikä aurauskalustoa ole käyttövalmiudessa.
Pakistan sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa: https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille
Terveys
Koronatilanteen vuoksi terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Lisätietoja edustuston verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/pak/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-pakistanissa/384951.
Maan alavissa osissa on esiintynyt malariaa, denguekuumetta ja koleraa. Pakistanissa esiintyy myös poliota ja viranomaiset vaativat satunnaisesti rokotustodistuksia myös ulkomaalaisilta esim. lentokentillä. Pakistanissa saattaa olla äärimmäisiä sääilmiöitä: kesäisin lämpöaallot aiheuttavat huonon ilmanlaadun, metsäpaloja ja sähkökatkoja. Vältä tarpeetonta altistumista auringolle.
Kulkutaudit, erityisesti vesiripuli ja likaisen juomaveden levittämä kolera, ovat yleisiä ja voivat levitä esimerkiksi monsuunikauden tulvien mahdollisesti pilaamien pintavesien ja elintarvikkeiden kautta.
Pakistanin terveydenhoito-olot eivät ole eurooppalaista tasoa. Suurimmissa kaupungeissa on yksityissairaaloita. Julkisia sairaaloita ei suositella.
Hanki matkalle kaiken kattava matkavakuutus.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu
Maan lait ja käytännöt
Pakistan on islaminuskoinen maa. Noudata ja kunnioita sen sääntöjä ja tapoja. Pakistanissa on voimassa ankara jumalanpilkkalaki, jonka rikkomisesta voi seurata jopa kuolemanrangaistus.
Alkoholin ja sianlihan tuonti maahan on kielletty. Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on kielletty.
Pienenkin huumemäärän hallussapito johtaa vankeuteen ja huumeiden salakuljetuksesta saattaa seurata kuolemantuomio.
Samaa sukupuolta olevien sukupuolisuhteet ovat laittomia, kuten myös sellaisten henkilöiden yhteiselämä, jotka eivät ole keskenään naimisissa.
Naisten kannattaa suurkaupungeissakin pitää olkapäät ja sääret peitettyinä ja varautua tarvittaessa huivin käyttöön. Myöskään miesten ei tule käyttää shortseja.
Sotilaallisten kohteiden, lentokenttien, siltojen, patojen ja muun infrastruktuurin valokuvaamisesta saattaa koitua ankaria rangaistuksia.
Kopiot passin tietosivusta ja Pakistanin viisumista on hyvä pitää mukana kaikkialla.
Viranomaiset voivat rajoittaa internetin käyttöä. Esimerkiksi sosiaaliseen mediaan ei välttämättä aina pääse.
Virastot ovat avoinna maanantaista torstaihin sekä perjantaisin puoleen päivään asti.
Maahantulosäännökset
Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa. Suomi kuuluu kategoriaan, jossa Pakistaniin maahan saapuvilta matkustajilta ei enää edellytetä todistusta lähtömaasta ennen matkaa tehdystä negatiivisesta COVID-19 RT-PCR-testistä. Maahantulon edellytys on passin ja viisumin ohella kaikilla 12 vuotta täyttäneillä todistus koronarokotuksista (vähintään kaksi WHO:n hyväksymää rokotetta).
LisätietoaPakistanin Tukholmassa sijaitseva suurlähetystö http://www.pakistanembassy.se/sekä www.caapakistan.com.pk.
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Kiertävä suurlähettiläs Bhutanissa, Malediiveillä ja Sri Lankassa
FINLAND
https://finlandabroad.fi/malediivit
https://finlandabroad.fi/web/lka/etusivu
https://www.instagram.com/finlandinsouthasia/
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.