Serbia: matkustustiedote

Serbia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Serbia on poistanut koronapandemiaan liittyvät rajoitukset.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Serbia on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Belgradissa ja muissa kaupungeissa järjestetään toisinaan poliittisia mielenosoituksia, ja ne saattavat aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä liikenteessä. Mielenosoitusten lähistöltä kannattaa poistua.

Erityiset turvallisuusriskit

Kosovon ja Serbian välisellä rajaseudulla ja Presevon laaksossa on syytä tarkkaavaisuuteen. Suurin osa sodan aikaista maamiinoista on puhdistettu, mutta teiltä poikkeamista kyseisellä alueella tulee välttää.

Rikollisuus

Taskuvarkauksien välttämiseksi on henkilökohtaisten tavaroiden käsittelyssä ja säilytyksessä oltava varovainen.

Autovarkauksia sattuu jonkin verran. Auto kannattaa jättää vartioituun parkkitilaan ainakin yön ajaksi.

Tärkeitä puhelinnumeroita:
Ambulanssi: +381 194
Palokunta: +381 193
Poliisi: +381 192
Hätänumero: 112

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Maan liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta, ja autolla liikuttaessa kannattaa noudattaa yleistä varovaisuutta. Liikenneonnettomuuksia sattuu usein.

Serbiassa on ollut autoilijoihin kohdistuneita huijausyrityksiä, joissa auto pysäytetään, ja kerrotaan siinä olevan vika. Matkailijoita neuvotaan menemään korjauttamaan auto lähikorjaamolle, jossa vaaditaan kohtuuttomia hintoja korjauksesta. Huijausyrityksiä on tapahtunut muun muassa Belgrad – Nis välisellä moottoritiellä. Suosittelemme käyttämään vain valtuutettuja korjaamoita.

Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä ajalla 1.11. – 1.4. Vuoristossa käytetään lumiketjuja.

Rattijuopumuksen raja on tämän hetken tiedon mukaan 0,3 promillea. Ammattikuljettajilla raja on 0,0 promillea.

Matkapuhelimen käyttö on kiellettyä autoa ajaessa.

Turvavyön käyttö on pakollista.

Auton ajovalot on oltava päällä myös päiväsaikaan.

Serbiassa on kattava linja-autoverkosto. Naapurimaihin pääsee matkustamaan myös junalla, mutta usein linja-auto on nopeampi vaihtoehto.

Tiepalvelun verkkosivut
http://www.amss.org.rs/

Luonnonolot

Tulvat ovat jokialueilla – Tonava, Sava, Tisza ja Drina – yleisiä keväisin ja syksyisin.

Serbia sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia. Voimakkaita tuhoja aiheuttavia maanjäristyksiä sattuu kuitenkin harvoin. Viimeisin noteerattava maanjäristys oli Kraljevossa marraskuussa 2010.

Kaikkien luonnononnettomuuksien yhteydessä tulee noudattaa paikallisviranomaisten ohjeita.

Serbian viranomaisten päivittämiä tiedotteita voi seurata oheisista linkeistä:
Hallituksen kotisivu
http://www.srbija.gov.rs/?change_lang=en

Sisäministeriön kotisivu
http://www.mup.gov.rs/cms_cir/home.nsf/index-lat.html

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

Serbian viranomaiset vaativat Kosovosta tulevalta aiemmin saadun Serbian maahantuloleiman. Jos matkustat Kosovoon Serbiasta, voit palata suoraan Serbiaan, mutta jos olet saapunut Kosovoon Montenegron, Pohjois-Makedonian tai Albanian kautta, tulee sinun myös poistua toisen maan kautta.
Serbian lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä oman alueen poliisilaitoksella 24 tunnin kuluessa maahantulosta. Hotellissa yövyttäessä rekisteröinti hoituu automaattisesti. Rekisteröintilomake näytetään rajalla maasta poistuttaessa.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Belgradin suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa