Etelä-Korea: matkustustiedote

Etelä-Korea: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleisesti Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa. Korean niemimaan tilanne voi muuttua kuitenkin nopeasti. Seuraa mediaa ja suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Ajankohtaista

Suomen kansalaisen tulee tehdä ennen matkaa K-ETA matkustusilmoitus osoitteessa https://www.k-eta.go.kr/portal/apply/index.do.

Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset on poistettu. Edelleen on kuitenkin suositeltavaa tehdä Q-code (Quaratine Covid Defence) ennakoilmoitus: https://cov19ent.kdca.go.kr/cpassportal/biz/beffatstmnt/main.do?lang=en

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Korean tasavalta eli Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa, kun noudatat normaalia varovaisuutta ja pidät huolta omaisuudestasi.

Korean niemimaan poliittinen tilanne on kärjistynyt aika ajoin siitä lähtien, kun Korean sota päättyi vuonna 1953. Suurlähetystö arvioi kuitenkin, että turvallisuustilanne Korean niemimaalla jatkuu edelleen suhteellisen vakaana. Viime aikoina provokaatiot ovat kuitenkin lisääntyneet, ja tilanne voi muuttua nopeasti.

Seuraa Korean niemimaan turvallisuuspoliittista tilannetta tiedotusvälineistä sekä Suomen Soulin-suurlähetystön verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta, kun suunnittelet matkaa.

Etelä-Koreassa järjestetään paljon mielenosoituksia. Soulissa mielenosoituksia on usein varsinkin Gwanghwamunin alueella Yhdysvaltain ja Suomen suurlähetystöjen läheisyydessä sekä Yeouidon alueella parlamentin läheisyydessä. Vältä mielenosoituksia äläkä valokuvaa niitä läheisyydeltä.

Lataamalla matkapuhelimeen Etelä-Korean viranomaisten englanninkielisen Emergency Ready App -sovelluksen, saat tietoa maan turvallisuustilanteesta.

Yleinen hätänumero on 119.

Lisätietoja:

Emergency Ready App -sovellus:
https://english.visitkorea.or.kr/enu/AKR/FU_EN_15.jsp?cid=2642490

Hyödylliset puhelinnumerot ja ohjeet turisteille englanniksi: Korean National Police Agency https://www.police.go.kr/eng/main.do

Ministry of Interior and Safety: https://www.mois.go.kr/eng/a01/engMain.do

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuvaa rikollisuutta on Etelä-Koreassa vähän. Noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa.

Ulkomaalaisen on viranomaisen pyytäessä todistettava henkilöllisyytensä. Mukana kannattaa pitää esim. passikopiota tai pidempään maassa oleskelevan oleskelulupakorttia (ARC) tai sen kopiota.

Viime aikoina myös Etelä-Koreassa on tullut ilmi tapauksia, joissa drinkkeihin on salaa sekoitettu huumeita tai tyrmäystippoja. Ostos- ja huvittelualueilla Etelä-Koreassa on syytä noudattaa varovaisuutta.

Etelä-Koreassa esiintyy salakuvaamista esimerkiksi naisten vessoissa ja metroissa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle:
Korean National Police Agency https://www.police.go.kr/eng/main.do

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Autoilijoiden ja erityisesti jalankulkijoiden kannattaa olla varovaisia nopeatempoisessa, joskus jopa aggressiivisessa, liikenteessä. Ole erityisen varovainen risteyksissä kun liikut jalan, sillä autoilijat saavat kääntyä oikealle vaikka heille palaa punainen valo.

Korean Traffic Information Center (englanniksi):
https://intl.its.go.kr/en/02_05_13

Luonnonolot

Kesäisin ja alkusyksystä tulvat ja voimakkaat hirmumyrskyt (taifuunit) saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Maan etelärannikolla on olemassa pieni maanjäristysten ja niiden aiheuttamien tulva-aaltojen riski.

Korea Meteorological Administration (englanniksi):
https://web.kma.go.kr/eng/index.jsp

Terveys

Hengistyssuojaimen käyttö sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä on edelleen pakollista. Mikäli Etelä-Koreassa sairastuu koronaan, joutuu virallisen positiivisen testituloksen saatuaan seitsemän vuorokauden karanteeniin.

Yleinen hygieniataso on Etelä-Koreassa hyvä.

Lisätietoja suurlähetystön verkkosivuilla:
https://finlandabroad.fi/web/kor/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-etel-c3-a4-koreassa/384951.

Etelä-Korean pohjoisosien vuoristoalueilla esiintyy jonkin verran malariaa. Maan eteläosassa esiintyy Japanin aivokuumetta.

Etelä-Korean suurissa kaupungeissa ja erityisesti Soulissa ilmanlaatu heikkenee ajoittain, mikä saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia varsinkin herkille. Ongelma on yleisintä talvisin ja keväisin. Korea Air Quality Forecasting System http://www.kaq.or.kr/ kertoo tilanteen koko niemimaalla ja Aqicn.orgin http://aqicn.org/city/korea/seoul/jung-gu/ -sivun kautta näkee ilmanlaadun eri kaupungeissa ja kaupunginosissa.

Ulkomaalaisten sairastapauksissa auttaa koko maan kattava Emergency Medical Information Center, puh. 1339.

Matkailijalla on tärkeää olla kaiken kattava matkavakuutus, koska sairaalakäynnin lasku voi nousta yllättävän korkeaksi.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Etelä-Korean rikoslaissa ei ole erikseen kansalaisuuteen, etniseen taustaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan syrjinnän kieltoa.

Etelä-Koreassa on tiukka lainsäädäntö huumausaineiden hallussapidon, myynnin ja välityksen suhteen. Pienetkin määrät voivat johtaa vankilatuomioon tai sakkorangaistukseen.

Maahantulosäännökset

Suomen kansalaisen tulee tehdä K-ETA -matkustusilmoitus ennen matkaa. Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset on poistettu. Edelleen on kuitenkin suositeltavaa tehdä Q-code (Quaratine Covid Defence) ennakoilmoitus.

Lisätietoja:

K-ETA: https://www.k-eta.go.kr/portal/apply/index.do Q-code: https://cov19ent.kdca.go.kr/cpassportal/biz/beffatstmnt/main.do?lang=en

Etelä-Korean tautienehkäisy- ja valvontakeskus KCDC (englanniksi):
http://ncov.mohw.go.kr/en/

Etelä-Korean maahanmuuttovirasto Korean Immigration Service (englanniksi): http://www.immigration.go.kr/immigration_eng/index.do

Etelä-Korean suurlähetystö Helsingissä (englanniksi):
http://overseas.mofa.go.kr/fi-en/index.do

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Soulin-suurlähetystö

Kyobo Building,
Jongno 1, Jongno-gu
SEOUL 03154
REPUBLIC OF KOREA

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa