Filippiinit: matkustustiedote

Filippiinit: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM):Vältä kaikkea matkustamista
Zamboanga Peninsula (Region IX):Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Terrori-iskut ovat mahdollisia etenkin Etelä-Filippiinien Mindanaolla ja Metro-Manilassa. Seuraa säätietoja sadekaudella. Vältä kaikkea matkustamista Mindanaon lounaisosiin, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon.

Ajankohtaista

Koronaepidemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Filippiinien tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/phl/etusivu ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta julkisilla paikoilla liikuttaessa. Terrori-iskut ja/tai poliittiset levottomuudet eivät ole poissuljettuja.

Sisäpoliittinen tilanne on pääosin rauhallinen, mutta poliittiset mielenosoitukset ja väkijoukkojen kokoontumiset ovat mahdollisia. Rauhallisetkin mielenosoitukset voivat kasvaa kooltaan valtaviksi ja muuttua väkivaltaisiksi, väkijoukkojen kokoontumisia ei kannata mennä seuraamaan läheltä.

Paikallisten juhlapäivien aikaan valmiustilaa nostetaan entisestään. Julkiset tilat kuten linja-autoterminaalit, lauttasatamat, ostoskeskukset ja kirkot saattavat olla iskujen kohteina.

Turvallisuusjärjestelyt saattavat olla puutteellisia Manilan isoissa ostoskeskuksissa ja suuria väkijoukkoja houkuttelevissa tilaisuuksissa kuten konserteissa ja uskonnollisissa tapahtumissa.

Filippiinien viranomaiset muistuttavat säännöllisesti terrori-iskujen mahdollisuudesta. Terrori-iskujen ja muiden levottomuuksien mahdollisuus keskittyy Mindanaolle ja Sulun saaristoon, mutta myös pääkaupunkiseutu Metro-Manila ja muut merkittävät kaupungit voivat olla mahdollisia iskukohteita.

Keski-Visayasin saaristossa sekä Palawanin alueella, mukaan lukien Puerto Princesa City ja Puerto Princesa Subterranean River National Park, on olemassa jonkin asteinen kidnappausriski ja terroriuhka.

Aseellisia välikohtauksia esiintyy Filippiinien armeijan ja muslimiseparatistien välillä Mindanaolla sekä kommunistisen ääriliikkeen alueilla muun muassa Pohjois-Luzonilla ja Itä-Mindanaolla.

Koko Mindanaon saarella on ollut voimassa poikkeustilalaki (martial law) terrorisminvastaisten operaatioiden vuoksi. Vaikka poikkeustilalaki päättyi vuoden 2019 lopussa, ei Mindanaon saarella ole päästy täysin normaalioloihin.

Mindanaolle matkustavien on syytä seurata tilannetta erityisen tarkasti paikallisista tiedotusvälineistä ja noudattaa paikallisviranomaisten määräyksiä.

Siviiliuhreja vaatineita yhteenottoja on tapahtunut myös Visayasin saaristossa Boholilla, osassa Keski-Mindanaota esimerkiksi Pohjois-Cotabaton, Lanao del Surin ja Lanao del Norten maakunnissa.

Pienimuotoisia pommi- ja kranaatti-iskuja on tapahtunut Mindanaon muslimialueiden (BARMM Bangsamoro Autonomous Region in Muslim Mindanao) lisäksi muun muassa Cotabaton, Kidapawan, Zamboangan, General Santosin, Davaon, Illiganin ja Cagayan de Oron alueilla.

Terroristijärjestö Abu Sayyafin ja armeijan väliset yhteenotot jatkuvat Mindanaolla ja erityisesti Sulun saaristossa, mukaan lukien Basilanin, Tawi Tawin ja Jolon saarilla. Samoilla alueilla on viime vuosien aikana tapahtunut myös joitakin länsimaalaisten kidnappaustapatuksia.

Levottomuuksien, aseellisten yhteenottojen mahdollisuuden ja sieppausuhan vuoksi tulisi välttää matkustamista Mindanaon lounaisosiin, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon.

Matkailua eristyksissä oleviin Etelä-Filippiinien rantakohteisiin ei suositella läheisillä merialueilla operoivien sieppausryhmien vuoksi. Sieppausten kohteena ovat useimmiten hallituksen edustajat tai varakkaat paikalliset, mutta matkailijan kannattaa silti noudattaa varovaisuutta.

Yleinen hätänumero on 911.

Rikollisuus

Köyhyydestä johtuva katurikollisuus on Filippiineillä yleistä. Muun muassa käsilaukkujen ryöstöt ovat tavanomaisia ja ne ovat johtaneet jopa henkirikoksiin. Ryöstäjät käyttävät usein moottoripyörää. Aika ajoin varoitetaan ostoskeskuksissa ja yökerhoissa yksin liikkuvia ryöstöistä, joissa voidaan käyttää lamaannuttavia kemikaaleja.

Pimeitä teitä ja väentungoksia kannattaa välttää, samoin kuin yksin matkustamista Metro-Manilan ulkopuolella ja öiseen aikaan myös kaupunkialueella. Taksikuskien tiedetään osallistuneen ryöstöihin. Taksi on suositeltavaa ottaa valvotulta alueelta kuten ostoskeskusten ja hotellien virallisilta taksitolpilta, jolloin taksin rekisterinumero kirjataan ylös. Nettitilauksena paikalle saatava Grab on suosittu, sillä matkan hinta määräytyy jo tilattaessa.

Vieraiden tarjoamiin juomiin ja ruokiin on syytä suhtautua varauksellisesti. Niihin on voitu lisätä tyrmäystippoja ryöstö- tai päällekarkausaikomuksissa.

Poliisin ja rikollisten välisten yhteenottojen ja ammuskelujen harhaluodit voivat vaatia myös ulkopuolisia uhreja. Näissä tilanteissa kannattaa poistua paikalta mahdollisimman nopeasti.

Maan hallitus käy laajaa huumeidenvastaista sotaa ja huumausainerikoksiin suhtaudutaan erittäin ankarasti.
Henkilöllisyys on pystyttävä pyydettäessä todistamaan poliisille; tähän riittää yleensä passikopio.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Kulkuvälineet voivat olla heikkokuntoisia, ja ajotyyli on ajoittain aggressiivista ja ennakoimatonta. Teiden kunto voi olla kaupungeissa ja erityisesti maaseudulla heikkoa. Yleensä filippiiniläisissä autoissa ei ole vakuutuksia, mikä on onnettomuuden sattuessa hyvä tietää.
Maan linja-autokanta on osittain heikkoa ja vanhaa. Kuolemiin johtaneita turmia tapahtuu pitkillä ajomatkoilla aika ajoin. Kehotamme noudattamaan harkintaa linja-autoyhtiön valinnassa. Yöaikaan kulkevat linjat eivät ole suositeltavia.

Etenkin Metro-Manilassa liikenneruuhkat voivat viivästyttää matkantekoa merkittävästi.

Armeijan ja poliisin tehostetut turvatarkastukset Metro-Manilan alueella sekä keskeisiksi luokitelluissa kohteissa, kuten lentokentillä, satamissa ja pääliikenneväylillä aiheuttavat viivästymisiä. Matkailijan kannattaa varautua autojen ja käsilaukkujen tarkastuksiin saavuttaessa julkisiin tiloihin, kuten ostoskeskuksiin ja hotelleihin.

Liikuntaesteisille Filippiinit on haasteellinen. Jalkakäytävät puuttuvat usein kokonaan, eikä omaehtoinen liikkuminen ole mahdollista. Kuljettajan ja henkilökohtaisen avustajan palkkaaminen on suhteellisen helppoa.
Laivaonnettomuuksia tapahtuu ajoittain, koska alukset ovat huonokuntoisia ja usein ylikuormitettuja, eikä turvamääräyksiä noudateta.

Luonnonolot

Filippiinit kuuluu niin sanottuun Tyynenmeren tulirengas –alueeseen, joka on altis luonnonkatastrofeille, kuten maanjäristyksille, tulivuorenpurkauksille ja pyörremyrskyille. Merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa myös hyökyaaltoja. Filippiineillä sijaitsee 22 aktiiviseksi luokiteltua tulivuorta.

Filippiinejä koettelevat vuosittain useat pyörremyrskyt, joista pyritään varoittamaan etukäteen tiedotusvälineissä. Varsinainen sadekausi on kesäkuusta marraskuuhun, mutta pyörremyrskyjä voi esiintyä myös sadekauden ulkopuolella. Hirmumyrskyjen yhteydessä kannattaa ottaa huomioon myös tulva- ja maanvyörymävaarat, jotka voivat aiheuttaa suuriakin tuhoja.

Erilaisiin luonnonmullistuksiin kannattaa varautua mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Niiden aikana liikkuminen käy hankalaksi, jopa vaaralliseksi, ja paikoittain kulku- ja puhelinyhteydet voivat katketa kokonaan. Varoitukset ja viranomaisohjeet voivat tulla lyhyellä ennakointiajalla, joten paikallistiedotteita tulee seurata erityisen tarkkaavaisesti.

Lisätietoja:

Filippiinien meteorologian laitos, PAGASA (englanniksi): http://www.pagasa.dost.gov.ph/
Filippiinien vulkanologian ja seismologian laitos, PHIVOLCS (englanniksi): http://www.phivolcs.dost.gov.ph/
Filippiinien katastrofikeskus, NDRRMC (englanniksi): http://www.ndrrmc.gov.ph
Ohjeita maanjäristystilanteeseen, Helsingin yliopiston seismologian laitos: https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille
Tyynenmeren tsunamikeskus, PTWC (englanniksi): https://www.tsunami.gov
Kansainvälinen tsunamikeskus International Tsunami Information Center (englanniksi):
http://itic.ioc-unesco.org/index.php
Maailmanlaajuinen maanjäristystietokanta, USGS (englanniksi): http://earthquake.usgs.gov/

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Kaiken kattava matkustajavakuutus on tarpeen. Sen jälkeen kun maa on jälleen avautunut turisteille 10.2.2022 alkaen, vaaditaan kaikilta maahan saapuvilta paitsi rokotustodistus myös covid-vakuutus.

Kesäkuusta marraskuuhun kestävällä sadekaudella Filippiinien terveysviranomaiset ovat antaneet varoituksia kulkutautien kasvavasta riskistä. Huolellisella hygienialla riskejä voi kuitenkin pienentää merkittävästi. Kuuma ja kostea ilmasto voi aiheuttaa rasitusta joillekin matkailijoille.

Vesijohtoveden laadun vuoksi on turvallisinta juoda pullotettua vettä.

Filippiineillä esiintyy hyttysten levittämää dengue- ja chikungunyakuumetta sekä zikavirusta. Myös malariaa esiintyy alueittain. Ainoa keino ehkäistä hyttysvälitteisen taudin tarttumista on suojautua hyttysten pistoilta käyttämällä karkotteita sekä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin. Erityisen tärkeää suojautuminen on raskaana oleville. Myös rabiesta eli vesikauhua esiintyy eri puolilla Filippiinejä. Kontaktia eläimiin, erityisesti koiriin ja kissoihin, kannattaa välttää.

Filippiinien terveysministeriö (englanniksi): http://www.doh.gov.ph/

The Inter-Agency Task Force for the Management of Emerging Infectious Diseases (IATF – EID) julkaisee säännöllisesti resoluutioita koronaan liittyen https://iatf.doh.gov.ph/?page_id=77

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Matkailija on velvollinen noudattamaan paikallista lainsäädäntöä. Tuomiokäytäntö esimerkiksi huumausainerikoksissa on eurooppalaisittain ajatellen ankara. Myös pienen huumemäärän hallussapidosta voidaan tuomita vankeutta. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on Filippiineillä rangaistava teko, jonka tuomiona on yleensä vankeutta.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Lisätietoja:

Filippiinien maahanmuuttoviranomainen (englanniksi): http://www.immigration.gov.ph/
Filippiinien tullilaitos (englanniksi): http://www.customs.gov.ph/boc_index.jsp
Filippiinien suurlähetystö Tukholmassa stockholm.pe@dfa.gov.ph
Filippiinien suurlähetystö Oslossa (englanniksi): http://www.philembassy.no/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Suomen suurlähetystö, Manila

26th Street Cor. 9th Avenue
Bonifacio Global City
TAGUIG CITY, 1634
PHILIPPINES

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa