Jamaika: matkustustiedote

Jamaika: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Seuraa Jamaikan paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia alla olevasta linkistä:
https://www.moh.gov.jm/edu-resources/learn-about-the-coronaviruses/
Ajankohtaista tietoa löydät myös täältä:
https://finlandabroad.fi/web/jam/ajankohtaista

Varsinkin Kingstonissa, mutta myös Montego Bayn turistialueiden liepeillä, väkivaltainen rikollisuus on yleistä. On syytä noudattaa tavanomaista suurempaa varovaisuutta. Turvallisuustilanteesta tulisi tiedustella paikan päällä hotellista tai paikallisviranomaisilta.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.
Jamaikan paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevista linkeistä:
https://www.moh.gov.jm/edu-resources/learn-about-the-coronaviruses/

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Rikollisuus ja siihen liittyvä väkivalta sekä kaappaukset ovat vakava ongelma Jamaikalla, mutta hotelli- ja matkailualueilla poliisi toimii yleensä suhteellisen tehokkaasti.

Etenkin pääkaupungissa Kingstonissa ja sen ympäristössä sekä Montego Bayssa on vaarallisia alueita, joilla tapahtuu ryöstöjä ja aseellisia välienselvittelyjä.

Montego Bayssä on syytä välttää suojattujen matkailukohteiden ulkopuolella olevia alueita. Ennen retkille lähtöä on hyvä tarkistaa hotellista, missä on turvallista liikkua.

Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Jamaikan hätänumerot: poliisi 119, ambulanssi ja palokunta 110

Rikollisuus

Rikollisuus on Jamaikalla vakava ongelma, joka kohdistuu myös matkailijoihin. Hotellien läheisyydessä liikkuu kaupustelijoita ja rikollisia. Ryöstöt ovat yleisiä. Arvotavaroista on syytä pitää erityistä huolta, ja huomiota herättävää pukeutumista ja käyttäytymistä kannattaa välttää. Hotellialueiden ulkopuolella ja autioilla rannoilla on turvatonta pimeällä.

Kingstonissa on kaupunginosia, joita on syytä välttää. Turvallisuustilanteesta kannattaa tiedustella hotellin henkilökunnalta tai paikallisviranomaisilta.

Montego Bayssa, Spanish Townissa ja Central Villagessa varovaisuus on tarpeen.

Jamaikan poliisi The Jamaica Constabulary Force:
https://www.jcf.gov.jm

Ministry of National Security:
http://mns.gov.jm

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Jamaikalla on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenneturvallisuus on heikohko ja onnettomuudet yleisiä. Tiet ovat suhteellisen huonossa kunnossa pääteitä lukuun ottamatta. Sadekauden aikana teiden kunto heikkenee huomattavasti. Yöllä ajamista kannattaa välttää. Ajaessa on syytä pitää ovet lukossa ja ikkunat suljettuina.

Julkisia kulkuneuvoja ei suositella. Takseja ei kannata ottaa suoraan kadulta. Jamaica Tourist Boardin valtuuttamat ja Jamaica Union of Traveller’s Associationin operoimat taksit, joita myös hotellit yleensä käyttävät, ovat luotettavampia.

Jamaikan liikenneturvallisuudesta vastaava viranomainen National Road Safety Council:
http://www.nationalroadsafetycouncil.org.jm

Luonnonolot

Hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuun loppuun, jolloin hirmumyrskyt ja rankkasateet voivat aiheuttaa hätätilan useissa osissa maata, erityisesti rannikolla ja vuoristossa.

Hirmumyrskyn uhatessa on tärkeää seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita. Hirmumyrskyjen kehittymistä voi seurata Yhdysvaltojen National Hurricane Centerin verkkosivuilta http://www.nhc.noaa.gov/.

Jamaika sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella. Luonnonkatastrofin uhatessa tulee seurata paikallisten viranomaisten ohjeita.

Jamaikan väestönsuojeluviranomainen Office of Disaster Preparedness and Emergency Management (ODPEM):
http://www.odpem.org.jm

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Lisätietoa matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön verkkosivuilla: https://um.fi/ajankohtaista/artikkeli/-/asset_publisher/iYk2EknIlmNL/content/kysymyksi-c3-a4-ja-vastauksia-matkustamisesta-ja-koronaviruksesta

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on kohtuullinen, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita. Maaseudulla ja syrjäisillä alueilla palveluja on vähän.

Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Sairaalat eivät yleensä hyväksy matkavakuutusta maksun takeeksi, vaan vaativat luottokortin.

Jamaikalla esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja. Dengue-kuumetapauksia todettu saaren eri osissa. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja -verkkoa.

Lisätietoja:
Jamaikan terveysministeriö http://moh.gov.jm
Pan American Health Organization http://www.paho.org

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden käyttö on Jamaikalla laajalle levinnyttä. Marijuanan ("ganjan") käytöstä ja hallussapidosta voidaan antaa sakkoja, vaikka oikeusministeriön mukaan pienten määrien hallussapito onkin dekriminalisoitu.

Jamaikan lainsäädäntö kieltää tietyt homoseksuaalisen kanssakäymisen muodot. Asenne homoseksuaalisuutta kohtaan saattaa olla hyvin negatiivista.

Maastokuvioisten vaatteiden käyttäminen, ostaminen ja myyminen on laitonta.

Maahantulosäännökset

Koronaepidemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita ja sosiaalista mediaa. Lisätietoja löydät myös; UK Travel Advisory https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Karibian alueella

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa