Kiina: matkustustiedote

Kiina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Ajankohtaista

Kiina noudattaa tiukkaa nollapolitiikkaa koronapandemian suhteen. Tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Yksittäisiä alueita on asetettu sulkuun ympäri maata. Laajamittaiset massatestaukset jatkuvat ympäri Kiinaa, mukaan lukien Shanghaissa ja Pekingissä. Aluekohtaisten sulkutoimien lisäksi maan sisällä matkustaneita määrätään karanteeneihin tai heille asetataan liikkumisrajoituksia. Kansainvälisien lentojen määrää on rajoitettu. Vältä tarpeetonta matkustamista Kiinaan paikallisten lakien ja COVID-19 -virukseen liittyvien viranomaisten asettamien ennakoimattomien rajoitusten täytäntöönpanon vuoksi. Riski joutua sulkutilaan tai eristetyksi korona hoitolaitokseen on Kiinassa jatkuvasti olemassa. Ajankohtaista tietoa Kiinan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/chn/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-kiinassa-1/384951) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustustot päivittävät ajankohtaista tietoa myös Facebook-kanavilleen.
Kiinalaisviranomaiset ovat tiedottaneet, että covid-19-positiivinen henkilö sijoitetaan viranomaisten valitsemaan hoitolaitokseen. Tämä koskee myös oireettomia tapauksia. Henkilön erottaminen terveestä lähipiiristään/perheenjäsenistään on Kiinan vasteen keskeinen toimenpide, josta ei jousteta edes lasten ollessa kyseessä. Edustustolla on tällä hetkellä rajatut mahdollisuudet vaikuttaa tilanteissa, joissa Kiinan terveysviranomaiset ovat päättävä taho.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Kiina on yleisesti ottaen turvallinen maa. Paikallisviranomaisten määräykset saattavat kuitenkin muuttua nopeasti. Seuraa viranomaisten tiedotusta ja noudata heidän antamia ohjeita ja määräyksiä.
Terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa.
Tarvitset erityisluvan matkustaaksesi Tiibetin autonomiselle alueelle. Muitakin alueellisia matkustusrajoituksia saattaa esiintyä.
Kiinassa ei saa osallistua mielenosoituksiin ilman viranomaisten lupaa. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.
Kiinassa ei ole yleistä hätänumeroa, vaan poliisi, palokunta ja ambulanssi hälytetään kukin eri numerosta. Palvelu on ainoastaan kiinaksi:
Poliisi 110
Palokunta 119
Ambulanssi 120.
Pekingissä toimii erillinen, ympärivuorokautinen englanninkielinen palvelu, jonne voit olla yhteydessä hätätapauksessa: +86 (0)10 84015300 (Exit-Entry Administration Bureau of Peking Public Security Bureau).

Rikollisuus

Huijaukset, varkaudet ja uhkailu väkivallalla riitatilanteissa ovat yleistyneet Kiinassa.

EU-maiden edustustojen tietoon on tullut tapauksia, joissa matka epävirallisen taksin/riksan kyydissä tai kutsu teemaistajaisiin, hierontaan, yökerhoon tai baariin on johtanut väkivallalla uhkailuun, kiristykseen, huomattavien summien veloitukseen henkilön luottokortilta tai jopa pahoinpitelyyn monen henkilön voimin. Pekingissä erityisesti Tiananmenin aukion ympäristössä ja Wangfujing-ostoskadulla kannattaa välttää englantia puhuvia nuoria henkilöitä, jotka kutsuvat taidenäyttelyihin tai teehuoneisiin. Shanghaissa huijaukset ja ryöstöt ovat yleisimpiä turistien suosimilla alueilla kuten People’s Square, Bund-rantakatu ja Nanjing East Road -ostoskatu.

Edustustojen tietoon on tullut rahahuijauksia, joissa taksikuljettaja on väittänyt saaneensa väärennetyn 100 tai 50 renminbin setelin, ja pyrkii palauttamaan sen antaen asiakkaalle väärennetyn setelin. Käytä taksisovelluksia, mikäli käytössäsi on kiinalainen puhelin ja kiinalaiset maksusovellukset. Käytä takseissa pieniä seteleitä tai ota valokuva setelin sarjanumerosta kuljettajan nähden.
Edustustojen tietoon on myös tullut tapauksia, joissa turistialueiden liepeillä odottavat taksit ovat toisinaan säätäneet taksamittarinsa pyörimään normaalia nopeammin. Tiedossa on myös tapauksia, joissa pankkiautomaatista on saatu väärennettyjä seteleitä.
Tasku- ja laukkuvarkauksia tehdään useimmiten turistien suosimilla ostosalueilla, kahviloissa ja joukkoliikennevälineissä.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, viisumista/oleskeluluvasta ja lentolipuista. Ota kopiot myös luottokorteista. Säilytä alkuperäisiä asiakirjoja tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Voit hakea Suomen Pekingin- tai Shanghain-edustustoista väliaikaista passia kotiin paluuta varten. Kiinan viranomaiset (Exit-Entry Administration/Local Public Security Bureau) vaativat, että Kiinan viisumi/oleskelulupa siirretään uuteen passiin. Varaa uuden passin saatuasi viisumin/oleskeluluvan hakuprosessiin aikaa noin 5-7 päivää.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on matkailijan suurin turvallisuusriski Kiinassa. Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikenne on kaoottista, arvaamatonta ja ruuhkautuu helposti.
Ole varovainen etenkin kun liikut kävellen. Äänettömiä sähkömopoja on vaikea havaita, ja ne saattavat ajaa myös normaalin liikenteen ajosuunnan vastaisesti ja jalkakäytävillä. Ajoneuvot kääntyvät risteyksissä oikealle, vaikka heille palaa punainen valo, eivätkä välttämättä pysähdy suojateiden eteen.
Käytä vain virallisia takseja, jotka ovat selvästi merkittyjä ja joilla on taksikohtainen tunnusnumero sekä taksamittari. Kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä olla mukana.
Varmista, että sinulla on voimassa oleva liikennevakuutus kun vuokraat tai lainaat kulkuneuvon.

Luonnonolot

Merkittävä osa Kiinasta sijaitsee seismisellä alueella. Maanjäristyksiä on ajoittain eri puolilla maata. Useimmat niistä tapahtuvat maan länsi- ja lounaisosien vuoristoisilla alueilla (mukaan lukien Sichuanin, Xinjiangin ja Yunnanin alue).
Touko-marraskuussa esiintyy etelä- ja kaakkoisrannikolla taifuuneja sekä eri puolilla maata tulvia ja maanvyöryjä aiheuttavia rankkasateita.
Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Kiinan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.
Kiinan ilmatieteen laitos (englanniksi): http://www.cma.gov.cn/en

Terveys

Koronapandemian aikana terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoja edustustojen verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/chn/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-kiinassa-1/384951

Länsimaiden tasoiset hoitotoimenpiteet ovat hyvin kalliita ja niitä tehdään pääasiassa yksityissairaaloissa. Selvitä matkavakuutusyhtiöltäsi ehdot ja yhteistyösairaalat.
Kiina kuuluu alueeseen, jolla terveysviranomaiset varautuvat muun muassa lintuinfluenssan ja enterorokon ehkäisyyn. Vältä toreja, joilla myydään eläviä eläimiä. Niiltä on löytynyt muun muassa lintuinfluenssaviruksia.
Ilmanlaatu on ajoittain erittäin huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat kehottaa välttämään ulkona liikkumista. Seuraa tilannetta paikallisten viranomaisten, suomalaisten asiantuntijatahojen ja tiedotusvälineiden antamien tietojen ja arvioiden pohjalta:
Air Quality Index China (englanniksi): http://aqicn.org
Suomen ilmatieteen laitos: http://ilmatieteenlaitos.fi

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Lain mukaan ulkomaalaisten täytyy rekisteröityä asuinpaikkaa lähinnä olevalla poliisiasemalla kun he saapuvat maahan. Määräaika rekisteröitymiselle on kaupungeissa 24 tuntia ja maaseudulla 72 tuntia. Jos majoitut hotellissa, hoitaa hotelli rekisteröinnin.
Lain mukaan ulkomaalaisen on kannettava mukanaan passia, mutta käytännössä passin ja viisumin/oleskeluluvan paperikopio tai valokuva puhelimessa on ollut riittävä.
Kiina ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Se rajoittaa joidenkin konsulipalvelujen antamista henkilöille, joilla on sekä Suomen että Kiinan kansalaisuus.
Kiinassa pääsy useisiin länsimaisiin internet-sivustoihin, sosiaaliseen mediaan ja sähköpostipalveluihin on estetty (esim. Google, Gmail, Twitter, YouTube, Facebook, WhatsApp ja Instagram). Kiinassa prepaid-liittymää ei voi hankkia ilman passin esittämistä. Kiinalaisilla matkapuhelinliittymillä ei yleensä voi soittaa ulkomaille ilman erillisen lisäpalvelun hankkimista.
Älä jätä päätelaitteita tai tärkeitä asiakirjoja valvomatta.
Prostituutio on Kiinassa rikos. Sekä seksuaalipalvelujen ostaminen että myyminen on kiellettyä.
Huumeiden hallussapito ja käyttö on laitonta. Myös khat (qat) luokitellaan huumausaineeksi. Pekingissä ja Shanghaissa on tehty huumeratsioita ulkomaalaisten suosimiin baareihin. Huumausainerikkomuksista seuraa ankara rangaistus, jopa kuolemantuomio.
Kiinassa ei tunnusteta virallisesti samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita.
Sotilaskohteiden valokuvaaminen on kielletty.
Uhkapeli Manner-Kiinassa on kiellettyä.
Tuli- ja teräaseiden hallussapito on kielletty.
Kiinan tullilainsäädäntö: Kiinan tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut http://english.customs.gov.cn/

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, edustustojen verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.
Lisätietoja:

Kiinan valtioneuvosto (englanniksi) http://english.www.gov.cn/services/

Edustustojen verkkosivut: https://finlandabroad.fi/web/chn/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-kiinassa-1/384951
Kiinan Helsingin-suurlähetystö: www.chinaembassy-fi.org/eng/
Kiinan maahantuloasioista vastaava viranomaistaho:
Ministry of Public Security, Exit and Entry Administration Public Security Bureau. Kiinankieliset sivut https://www.mps.gov.cn/, puh. +86-(0)-10-8402 0101 (englanninkielinen palvelu nrolla 3).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Pekingin-suurlähetystö

No. 8 Xinyuan South Road
100027 BEIJING
CHINA

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa