Macao: matkustustiedote

Macao: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Macaon tilanteesta löydät Hongkongin pääkonsulaatin verkkosivulta (https://finlandabroad.fi/web/hkg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-hongkongissa-ja-macaolla/384951) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Macao on turvallinen matkakohde, mutta taskuvarkauksia ja pientä katurikollisuutta voi esiintyä joillain alueilla. Noudata varovaisuutta vieraillessasi kasinoilla, etenkin myöhään illalla. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita.

Macaon yleinen hätänumero on 999. Turisteja varten on vuorokauden ympäri päivystävät hätänumerot 110 ja 112.

The Tourism Crisis Management Office (24 h) +853 2833 3000 tarjoaa palvelua englanniksi, kantoniksi, putonghuaksi sekä portugaliksi turisteille Macaolla.

Rikollisuus

Pidä väkijoukoissa erityistä huolta passista, luottokorteista ja rahoista. Passia ja arvoesineitä kannattaa säilyttää hotellin tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa. Pidä mukanasi kopio passin tietosivusta, Macaon mahdollisesta oleskeluluvasta/viisumista ja maahantulokortista.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikkumistapoja ovat lähinnä taksi ja bussi. Julkinen liikenne toimii. Noudata normaalia varovaisuutta liikenteessä. Tietoa Macaon julkisesta liikenteestä: https://www.macaotourism.gov.mo/en/travelessential/before-you-travel/local-transportation sekä http://www.dsat.gov.mo/bus/site/subpage.aspx?a_id=1449199134.

Taksinkuljettajien englanninkielen taito on heikko. Kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä varata mukaan. Älä käytä epävirallisia takseja. Viralliset taksit ovat selvästi merkittyjä ja niillä on taksikohtainen tunnusnumero ja taksamittari.

Luonnonolot

Macaon ilmatieteen laitos seuraa tarkasti säätilan muutoksia taifuunikaudella (kesäkuusta lokakuuhun) ja tiedottaa niistä verkkosivuillaan sekä television ja radion välityksellä. Kun annetaan asteen 8 taifuunivaroitus, julkinen liikenne sekä lautta- ja lentoliikenne keskeytetään ja ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa. Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Macaon viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Macaon ilmatieteen laitos (Macao Meteorological and Geophysical Bureau): https://www.smg.gov.mo/en

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoja Hongkongin pääkonsulaatin verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/hkg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-hongkongissa-ja-macaolla/384951

Ota kattava matkavakuutus. Selvitä vakuutusyhtiöstäsi etukäteen sen hyväksymät kansainväliset lääkäriasemat ja sairaalat Macaolla.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Huumaavien aineiden hallussapito on rangaistavaa.

Sotilaskohteita ei saa valokuvata.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti. Seuraa ajantasaisia viranomaistiedotteita sekä pääkonsulaatin verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Lisätietoja:

Macaon matkailutoimisto (Macao Government Tourism Office): http://en.macaotourism.gov.mo/plan/beforeyoutravel.php

Macaon maahanmuuttovirasto (Macao Immigration Department): https://www.fsm.gov.mo/psp/eng/main.html

Uutinen edustuston verkkosivuilla koronavirustilanteesta Macaolla: https://finlandabroad.fi/web/hkg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-hongkongissa-ja-macaolla/384951

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Hongkongin-pääkonsulaatti

16 Ice House Street
Central

HONG KONG

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa