Madagaskar: matkustustiedote

Madagaskar: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Madagaskarin tilanteesta löydät ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Levottomuuksia ja mielenosoituksia saattaa esiintyä ajoittain. Turvallisuustilanne kaupungeissa ja maan etelä- ja länsiosissa on heikentynyt. Suuria väkijoukkoja, mielenosoituksia ja turhaa liikkumista kaupunkien keskustoissa ja etenkin Antananarivossa tulee välttää. Maaseudulla yöpymistä tulee välttää. Paikallisia tiedotusvälineitä kannattaa seurata päivittäin ja pimeällä liikkuminen tulee rajoittaa vain välttämättömään. Suurlähetystö suositelee passikopion mukana pitämistä ulkona liikuttaessa ja kaikkien arvoesineiden jättämistä hotellin tallelokeroon.

Jos vaihtaa rahaa rahanvaihtotoimistoissa, erityisesti Antananarivon lentokentällä, kannattaa varmistaa, että saa oikean summan.

Hätänumerot 17 (117 matkapuhelimesta soitettuna) (poliisi), 18 (118 matkapuhelimesta soitettuna) (tulipalo).

Erityiset turvallisuusriskit

Kidnappauksia tapahtuu ajoittain. Antananarivon alueella on kidnapattu ulkomaalaisia lunnasrahojen saamiseksi.

Rikollisuus

Rikollisuus on laajalle levinnyttä koko maassa. Taskuvarkauksia, ryöstöjä ja aseellisia autokaappauksia tapahtuu usein sekä ajoittain myös kidnappauksia. Antananarivon keskustaa kannattaa välttää, samoin kuin Ankatson aluetta, Avenue de L’Independencea, Ambohijatovoa, Analakelya, Bohorikaa, Isorakaa, Ampasamandinikaa, 67haa, Isotrya sekä armeijan parakkien lähistöä. Muualla maassa kannattaa välttää erityisesti Nosy Be’tä, Toamasinaa (Tamatave), Mahajunga, Ankarana, Isaloa, Montagne d’Ambre-luonnonsuojelualuetta, Tuléaria ja Batterie Beachia sekä RN 7 ja RN 27-teitä. Pimeällä liikkumista ja arvoesineiden käyttämistä tulee välttää.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on pääkaupungissa Antananarivossa kaoottista, kadut ovat kapeita ja jyrkkiä. Ihmis- tai puhvelivetoisia kärryjä on liikkeellä runsaasti autojen joukossa. Pääkaupungin ulkopuolella tiet saattavat olla erittäin huonokuntoisia. Varsinkin sadekaudella ja hirmumyrskyjen aikana tiet ja sillat saattavat vaurioutua huomattavasti. Ajamista pimeällä kannattaa välttää, aseellisia ryöstöjä tapahtuu ajoittain. Auton ovet kannattaa pitää lukittuna ja ikkunat suljettuina.

Turvavöiden ja moottoripyöräkypärien käyttö on pakollista.

Luonnonolot

Ilmasto on leuto. Sademäärä vaihtelee suuresti itärannikon sademetsistä etelän kuiviin ja karuihin maihin. Hirmumyrskykausi on yleensä marras−huhtikuussa ja myrskyt saattavat pahimmillaan tuhota laajoja alueita varsinkin rannikkoalueilla. Jos olet alueella, jonne myrskyn ennustetaan iskevän, seuraa paikallisia ohjeita. Myrskyn aikana lentokentät, hotellit jne. ovat suljettuja. Vettä ja ruokatarvikkeita tulisi varata useiden päivien ajaksi. Hirmumyrskytiedotuksia löytyy Meteo Madagascarin sivuilta www.meteomadagascar.mg/cyclone.

Matkailu on keskittynyt pääosin saarimantereen koillis- ja luoteisrannikolla oleville pienille saarille sekä luonnonpuistoihin.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Madagaskarilla esiintyy muun muassa malariaa, bilhartsiaa, tuberkuloosia, vesikauhua sekä paise- ja keuhkoruttoa. Ruttoa on esiintynyt usealla maan 112 hallintoalueesta. Ihmiset saavat ruttotartunnan yleensä rotilta, jotka metsien hakkuun myötä hakeutuvat asutuille seuduille. On arvioitu, että yli kuudella prosentilla väestöstä on kuppatartunta.

Maan lääkintäpalvelut eivät ole kovin korkeatasoisia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pääkaupunkiseudun sairaaloissa on ulkomaalaisia erikoislääkäreitä, mutta taso on vaihtelevaa. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän Etelä-Afrikan tai La Reunionin palveluja.

Juo vain pullotettua tai keitettyä vettä, vältä jäitä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Erityisesti syrjäseuduilla on runsaasti erilaisia uskomuksia ja paikallisia tapoja (fady), jotka voivat koskea ulkomaalaisilta kiellettyjä alueita, ruokia, pukeutumista jne. Jos matkustat tuollaisilla alueilla, ota selvää tabuista etukäteen paikallisoppaalta.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Maputon-suurlähetystö

MAPUTO
MOZAMBIQUE
https://finlandabroad.fi/web/moz/
https://www.facebook.com/FinnishEmbassyMaputo/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa