Mauritius: matkustustiedote

Mauritius: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Kehittynyt maa, jossa vakaat poliittiset olot. Hirmumyrskyt mahdollisia marras−toukokuussa. Chikungunya- ja dengue-kuumetta saattaa esiintyä loka−toukokuussa.

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Mauritiuksen tilanteesta löydät seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.
Mauritiuksen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata mm. alla olevista linkeistä:
Mauritiuksen hallituksen tiedotteet: http://www.govmu.org/English/News/Pages/default.aspx
https://mauritiusnow.com/

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Maa on kehittynyt ja poliittisilta oloiltaan rauhallinen. Massaturismia ei suosita. Useat hotellit ja palvelut on luokiteltu viiden tähden tunnuksin. Yleinen hätänumero 112 tai 999.

Rikollisuus

Taskuvarkaudet ovat yleisiä erityisesti Port Lousin, Grand Baien ja Flic en Flacin suosituilla turistialueilla.

Mauritiuksen poliisin kotisivut: http://police.govmu.org/

Mikäli passisi katoaa, ole yhteydessä Suomen suurlähetystöön Pretoriassa, joka voi järjestää hätämatkustusasiakirjan Ranskan konsulaatin välityksellä Port Louisissa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Pimeällä ajettaessa tulee varoa jalankulkijoita ja ilman valoja ajavia moottoripyöräilijöitä.

Luonnonolot

Ilmasto on lämmin ja leuto. Sadekausi on tammikuusta toukokuuhun, jolloin rankkasateet, hirmumyrskyt ja niiden aiheuttamat maanvyörymät ovat mahdollisia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut koronasta johtuvat poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Chikungunya- ja dengue-kuumetta saattaa esiintyä Mauritiuksella lämpiminä kuukausina loka−toukokuussa. Mikäli saapuu maahan keltakuumealueelta, tulee esittää keltakuumerokotustodistus.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden salakuljetuksesta ja myynnistä voi saada elinikäisen vankilatuomion (jopa 45 vuotta).

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.
Paikallisviranomaisten maahantulosääntöjäMauritiuksen passi- ja maahantuloviranomaisen sivuilla:https://passport.govmu.org/passport/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Pretorian-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa