Peru: matkustustiedote

Peru: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Junin:Vältä tarpeetonta matkustamista
Wankawelika:Vältä tarpeetonta matkustamista
Ayaquchu:Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Melko turvallinen matkailumaa. Vältä mielenosoituksia sekä matkustamista Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntiin.

Ajankohtaista

Presidentti Castillon erottaminen on aiheuttanut paljon väkivaltaisia mellakoita, ja koko Peruun julistettiin poikkeustila 14.12. Joillakin alueilla tähän liittyy öinen ulkonaliikkumiskielto. Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti, ja vaihtelu alueiden välillä on suurta. Joitakin lentokenttiä on suljettu ja kaupunkien välisiä teitä tukittu. Cuscossa ja Arequipassa infrastruktuuria on rikottu, mikä voi vaikuttaa matkailuun viikkojen ajan. Liman lentokenttä toimii, ja matkailijoiden suosimilla alueilla on toistaiseksi ollut rauhallista.
Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua nopeasti. Ajankohtaista tietoa Perun tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta:
https://finlandabroad.fi/web/per/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-perussa-4/384951(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Huancavelican, Ayacuchon ja Juninin maakuntien syrjäisillä rajaseuduilla on ollut myös ulkopuolisten henkiä vaatineita yhteenottoja, jotka liittyvät 1980- ja 90 -lukujen poliittisen konfliktin jälkimaininkeihin ja huumekauppaan. Näille alueille matkustamista kannattaa välttää. Cajamarcassa ja Cuscon maakunnassa sijaitsevassa Espinarissa kaivosteollisuutta vastustavat protestit aiheuttavat levottomuuksia. Näille alueille matkustamisen osalta kannattaa seurata paikallisia uutisia sekä noudattaa paikallisten turistitoimistojen ja viranomaisten ohjeita.

Poliittiset jännitteet saattavat aiheuttaa väkivaltaisia mielenosoituksia ja niitä on syytä välttää ja niihin ei tule osallistua. Varsinkin Liman vanhaan keskustaan menemistä on syytä välttää, jos väkivaltaisia mielenosoituksia on odotettavissa. Paikallisia tiedotusvälineitä ja viranomaisten antamia ohjeita on hyvä seurata.

Matkan ajan voimassa olevat yhteystiedot sekä matkareitti on hyvä ilmoittaa omaisille, läheisille tai ystäville.

Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen.

Rikollisuus

Suositussa matkailukaupungissa Arequipassa ja muuallakin Perussa on ollut joitakin ulkomaalaisiin turisteihin kohdistuneita taksiryöstöjä, joissa autoon on hetken matkustamisen jälkeen noussut pari, kolme ulkopuolista. He ovat kidnapanneet turistit useaksi tunniksi, vieneet näiltä arvotavarat ja vaatineet pankkikortin tunnuslukua, minkä jälkeen on käyty tyhjentämässä pankkitili. Kidnappauksiin on liittynyt myös väkivaltaa. Mahdollisuuksien mukaan käytä esimerkiksi vain hotellin tai ravintolan suosittelemaa taksia.

Muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa on esiintynyt tainnuttavien aineiden käyttöä, joten kannattaa pitää silmällä juomia ja ruokia. Käsilaukkuja on usein varastettu ravintolaillan aikana tai kotiin palatessa.

Monet ryöstön uhrit joutuvat myös niin sanotun ”express kidnappingin” uhreiksi. Heidät pakotetaan nostamaan pankkiautomaatilta kaikki rahansa. Tämän vuoksi kannattaakin pienentää luottokortin nostorajaa.

Väärennettyjä rahoja on liikkeellä paljon. Kannattaa aina tarkistaa saadut setelit sekä myös kolikot. Yleensä väärennetyn setelin tunnistaa esimerkiksi vesileiman puuttumisella valoa vasten katsottuna. Kolikot tunnistaa parhaiten niiden painosta. Mikäli epäilee rahan aitoutta, kannattaa olla ottamatta sitä vastaan ja pyytää vaihdettavaksi toiseen. Myös vaihtorahan saannin kanssa kannattaa olla tarkkana. Vääriä seteleitä on saatu myös pankkiautomaateilta.

Perussa ovat lisääntyneet matkailijoihin kohdistuneet aseelliset ryöstöt. Juhlapyhien aika on myös tunnetusti vaarallisempaa kuin normaali arki, koska monet olettavat matkailijoiden kuljettavan mukanaan enemmän varoja vieraillessaan perheidensä ja ystäviensä luona.

Turvallisinta on pitää passi, rahat ja matkaliput piilossa ja eri paikoissa. Passi, luottokortti, korut ja ylimääräinen raha kannattaa jättää hotellin kassakaappiin ja pitää mukanaan ainoastaan kopio passista ja maahantulokortista. Myös kannettava tietokone kannattaa jättää kotiin; nettikahviloita löytyy pienistäkin syrjäkylistä. Tavaroita on pidettävä silmällä erityisesti toreilla, lentokentillä, bussiasemilla, kahviloissa ja minibusseissa.

Paitsi kävellen liikuttaessa, myös takseja käytettäessä kannattaa varautua mahdollisiin laukkuvarkaisiin. Liikennevaloissa odottavien taksien ikkunoita on rikottu ja matkustajien näkyvillä olevia tavaroita ryöstetty. Erityisesti lentokentältä lähteviin takseihin on kohdistunut lisääntyvässä määrin ryöstöjä.

Yöbusseilla liikuttaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota omaisuuteensa. Nukkuva matkustaja on varkaalle helppo uhri. Kaupunkien ulkopuolella, jopa valtateillä, on erityisesti pimeän aikaan vaarana joutua niin sanottujen tien sulkijoiden uhreiksi. Tielle kasataan este ja pysähtyneen auton matkustajat ryöstetään.

Jalkapallo-otteluissa käynti ei ole suositeltavaa. Jalkapallo voi olla Perussa paljon fanaattisempaa kuin esimerkiksi Euroopan kentillä. Sisäisissäkin otteluissa on esiintynyt väkivaltaisuutta ja mellakointia, ja ne saattavat ryöstäytyä käsistä.

Mikäli joutuu ryöstön uhriksi, on hyvä muistaa, että vastustaminen voi saada ryöstäjän käyttämään suurempaa väkivaltaa. Yleensä uhrit, jotka eivät vastusta ryöstöä, kärsivät vähäisempiä fyysisiä harmeja.

Perussa on erillinen turistipoliisi, poltur, auttamassa pulaan joutuneita turisteja. Puhelinnumero koko maata kattavalle keskukselle on: (+ 51 – 1) 460 1060. Pohjoisen Liman turistipoliisin puhelinnumero on: (+ 51 – 1) 423 3500 ja eteläisen: (+ 51 – 1) 243 2190 sekä turistipoliisin kaksikielinen, maksuton ja ympärivuorokautinen palvelunumero 0800-22221.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Perun liikenne on kiivastempoista, ja erityisesti pikkubussit ajavat lujaa. Jalankulkijaa ei huomioida, ja suojatie tai vihreä valo ei välttämättä tarkoita, että katu on turvallista ylittää. Tiet ovat usein huonokuntoisia. Moottoripyörällä liikuttaessa (jota ei suositella) tulee erityisesti muun liikenteen lisäksi kiinnittää huomiota tiessä oleviin monttuihin ja käyttää kypärää. Katuvaloja ei juurikaan ole joitain pääteitä lukuun ottamatta.

Mikäli mahdollista, yöbusseja kannattaa välttää. Rikokset ja liikenneonnettomuudet tapahtuvat usein yöaikaan. Kuskit voivat olla väsyneitä ja joskus jopa alkoholin vaikutuksen alaisia. Bussilla matkustaessa kannattaa käyttää turvavyötä.

Tiet ja lentoliikenne saattavat olla ajoittain suljetut paikallisten lakkojen tai mielenosoitusten vuoksi. Esimerkiksi Liman keskustan kaduilla on toisinaan tiesulkuja. Myös rankkasateiden aiheuttamat maanvyörymät katkaisevat usein teitä ja vaarantavat liikennettä entisestään.

Eräs nähtävyys Perussa ovat niin kutsutut ’Nazca -lines’, Nazca-viivat, joita katsomaan lennätetään turisteja pienkoneilla. Ylilentoja tarjoavat monenlaiset pienkoneyhtiöt. EU-edustustot ovat yhdessä muiden valtioiden edustustojen kanssa ilmaisseet huolensa lentojen turvallisuudesta ja edustusto suositteleekin turisteja varovaisuuteen ylilentopalveluja tarjoavaa yhtiötä valittaessa.

Pan-Americana-valtatie on maan muiden teiden tasoon verrattuna erittäin hyvässä kunnossa. Valtatiellä on myös siellä täällä poliisipartioita, jotka pysäyttävät ja tarkastavat autoilijoita. Öiseen aikaan ajamista kannattaa kuitenkin välttää.

Limassa on tuhansia erilaisia takseja, joista monet ovat laittomia. Lentokentällä on kentän turvallisuuspalvelun valtuuttama taksipalvelu, joka tilataan ja maksetaan hallin sisällä heti tullin jälkeen. Taksin taksat ovat kiinteät kaupunginosien mukaan. Muutenkin on suositeltavaa käyttää vain virallisia takseja tai tilaustakseja. Virallisen taksin kuljettajan tulisi pystyä näyttämään taksilupansa. Pelkkään taksikylttiin ei kannata luottaa, sillä niitä pystyy hankkimaan katukaupoista autoon kuin autoon. Taksin ovet kannattaa lukita ja ikkunat sulkea matkan ajaksi. Tavarat kannattaa säilyttää piilossa joko auton lattialla tai lukitussa takakontissa. Yöllä taksi kannattaa ottaa taksiasemalta tai pyytää esimerkiksi ravintolan henkilökuntaa tilaamaan se.

Luonnonolot

Peru sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa, joten maanjäristykset ovat tavallisia. Viimeisin suuri maanjäristys koettiin Piscon alueella vuonna 2007. Tuolloin lähes koko Piscon kaupunki tuhoutui, eikä aluetta ole vieläkään pystytty rakentamaan uudestaan. Vuorilla sadekausi ajoittuu lokakuusta huhtikuulle, ja viidakossa voi sataa ympäri vuoden. Sateiden aiheuttamat maanvyörymät tai muut luonnononnettomuudet saattavat vaikeuttaa matkustamista varsinkin vuoristoseudulla. Machu Picchuun menevä juna on altis maanvyörymille, jotka saattavat katkaista radan pariksi päiväksi. Pääkaupungissa Limassa ei kuitenkaan juuri koskaan sada. Lämpötilavaihtelut vuoristoisilla alueilla ovat suuret, ja vaikka päiväsaikaan voikin olla lämmintä, lämpötila voi laskea öisin nollaan.

Perun sisäosissa etenkin sadekaudella rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia, maanvyöryjä ja vaurioita infrastruktuuriin, mikä saattaa paikoittain vaikeuttaa teitse matkustamista. Sateiden aiheuttamiin viivytyksiin kannattaa varautua.

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa kannattaa seurata paikallisia tiedotusvälineitä, viranomaisten ja suurlähetystön tiedotteita ja ohjeita. Sääolosuhteisiin liittyvää viranomaistiedotusta voi seurata Perun ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (http://www.senamhi.gob.pe/).

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Perun terveysministeriön sivut: https://www.gob.pe/minsa/

Denguekuumetta, zikavirusta ja A-hepatiittia esiintyy viidakossa ja Perun rannikkoalueilla, erityisesti pohjoisosassa. Koleravaara on vähäinen. Yli 3500 metrin korkeudessa meren pinnasta olevilla alueilla, kuten Cuscossa ja Titicaca-järven alueella, on riski sairastua vuoristotautiin.

Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on hyvä, mutta ne ovat kalliita. Maaseudulla hyviä terveyspalveluja ei aina ole saatavilla. Sairaaloissa lääkärimaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti.

Kannattaa myös huolehtia henkilökohtaisen lääkelaukun sisältö kuntoon (muistaa esimerkiksi turistiripulilääkitys sekä korkeanpaikan lääkkeet) ja konsultoida omaa lääkäriä omasta lääkityksestä.

Aurinkovoiteelle on Perussa käyttöä ympäri vuoden. Talviaurinkokin polttaa nopeasti. Hyttyssuojaa tarvitaan.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Peru on yksi maailman suurimpia kokaiinin tuottajia, ja huumeita on helposti saatavalla. Pienenkin huumemäärän hallussapidosta saa vuosien vankilatuomion. Vankilaolot ovat erittäin huonot. Poliisin lisäksi lentoyhtiöt pitävät omia huumeratsioita sekä Perusta lähdettäessä että muun muassa Amsterdamiin saavuttaessa.

Casino-toiminta on Perussa sallittua ja melko suosittu ajanviete.

Perussa homoseksuaalisuus ei ole rikos, mutta kielteinen suhtautuminen on yleistä. Samaa sukupuolta olevien parien kannattaa välttää julkisia hellyydenosoituksia.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.
Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
https://www.gob.pe/superintendencia-nacional-de-migraciones
https://finlandabroad.fi/web/per/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirustilanne-perussa-4/384951

Henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kopio passista, pitää olla mukana koko ajan. Maahan tullessa matkustajille aikaisemmin jaettiin maahantulolomake, jonka kantaosa oli säilytettävä, sillä se vaadittiin maasta lähtiessä. Nyt paperisesta lomakkeesta on luovuttu ja passiin laitettavaan maahantuloleimaan merkitään sallittu oleskeluaika. Perun ja sen naapurimaiden välisillä maarajoilla on rajanylityspaikkoja, joissa ei varsinkaan yöaikaan ole helppoa saada maastapoistumis- ja maahantuloleimoja passiin. Näiden leimojen puuttuminen voi kuitenkin johtaa rangaistuksiin; sakkoihin tai jopa maastakarkotukseen ja tilapäiseen maahantulokieltoon. Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta Peruun saapuessa.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Liman-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa