Romania: matkustustiedote

Romania: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronarajoitukset on poistettu. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen hätänumero on 112.

Rikollisuus

Kaupungeissa ja turistikohteissa kannattaa olla valppaana etenkin taskuvarkaiden ja erilaisten huijareiden (valepoliisit, valelappuliisat, erilaiset rahanvaihtajat jne.) varalta. Verkossa tapahtuviin rahalähetyspyyntöihin kannattaa suhtautua epäilevästi.

Paikallisilla poliisiasemilla ei useinkaan puhuta englantia tai muuta vierasta kieltä. Näissä tapauksissa poliisiasema on velvollinen hankkimaan tulkin, joka pystyy kääntämään asiakkaan kertomuksen romaniaksi.
Matkustusasiakirjaa ei kannata pitää mukana kaupungilla kulkiessa. Sen sijaan passin kopio tai henkilökortti kannattaa pitää mukana, ja ne voi tarvittaessa näyttää virkamerkkinsä esittävälle virkapukuiselle poliisille.

Mikäli passi katoaa tai varastetaan, Bukarestissa ilmoitus tulee tehdä sen sektorin poliisiasemalle, jossa katoaminen/ryöstö on tapahtunut. Kaikkien poliisien yhteystiedot löytyvät linkistä: http://politiaromana.ro/ro/contact

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Julkinen liikenne toimii Romaniassa suhteellisen hyvin. Taksilla matkustaminen on edullista, mutta on suositeltavaa käyttää luotettavia firmoja (esimerkiksi Bukarestissa BlackCab, Cristaxi, Taxi Meridian, Taxi Cobalcescu ja Taxi 2000 sekä kalliimmat Fly Taxi ja Taxi Grant). Takseissa maksuvälineenä käy useimmiten vain käteinen raha.

Viralliset taksit ovat Bukarestissa keltaisia, ja niiden kyljessä on punainen lupalaatta. Matkan kilometrihinnan tulee näkyä auton etuovessa, ja taksamittarin tulee olla käytössä. Kannattaa välttää ei-virallisia kyydintarjoajia, jotka ovat usein maalauttaneet autonsa muistuttamaan luotettavien firmojen autoja, ja joita vilisee muun muassa lentokenttien ja rautatieasemien liepeillä.

Maantieliikenne on Romaniassa teiden ja ajoneuvojen kunnosta sekä kaoottisesta liikennekulttuurista johtuen selvästi suurempi riskitekijä kuin Suomessa. Öiseen aikaan ajamista kannattaa välttää, sillä etenkin maaseudulla liikenteessä on myös hevosajoneuvoja.

Teiden huono kunto aiheuttaa jatkuvia yllätyksiä. Talvella teitä ei useinkaan aurata kunnolla, joten liikenteessä kannattaa olla hyvin varovainen. Marraskuun ja maaliskuun alun välisenä aikana talvirenkaiden käyttö on Romaniassa lain mukaan pakollista, mutta kaikissa autoissa ei välttämättä ole talvirenkaita. Ilman talvirenkaita ajamisesta sakotetaan. Nastarenkaiden käyttäminen on kiellettyä. Vuoristossa autoillessa lumiketjut ovat tarpeen talvella.

Autoa vuokratessa on turvallisinta käyttää tunnettujen, kansainvälisten ketjujen palveluja.

Pysäköityyn autoon ei kannata jättää omaisuutta näkyville, ja autolla ajettaessa on hyvä pitää ovet lukittuina lyhyilläkin matkoilla. Etenkin yöksi auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan pysäköidä vartioituun paikkaan. Hälytyslaite, rattiin kiinnitettävä turvalukko ja lukittavat pultit renkaissa ovat suositeltavia.

Luonnonolot

Romaniassa kesät ovat yleensä kuumia ja talvella voi sataa lunta koko maassa. Mustanmeren rannalla ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa. Talvella vuoristoseudulla liikkuessa tulee varoa lumivyöryjä.

Tulvat, joita esiintyy lähinnä keväisin ja alkukesäisin maan itä- ja koillisosissa, ovat lähes jokavuotinen ongelma. Paikallisia säätiedotuksia kannattaa seurata ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.

Romania sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille

Terveys

Terveysriskit Romaniassa eivät ole merkittäviä, mutta hygienian taso on Suomea alhaisempi. Kulkukoiria on paljon, ja niitä kannattaa välttää. Pureman sattuessa haava tulee heti huuhdella puhtaalla vedellä, hätätapauksessa vaikka mehulla. Lisäksi tulee ottaa välittömästi yhteys sairaalaan rabieslääkityksen saamiseksi (Bukarestissa Matei Balş -sairaala, +4(0) 21 201 09 80).

Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus. Yksityiset lääkäriasemat eivät yleensä suostu suoraan laskuttamaan ulkomaista vakuutusyhtiötä, vaan käynti tulee ensin maksaa paikan päällä. Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevasta linkistä:
Romanian Border Police (https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/home.html)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Bukarestin-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa