Slovakia: matkustustiedote

Slovakia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Slovakian tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta
https://finlandabroad.fi/web/svk/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-slovakiassa/384951 (Suomen suurlähetystön koronauutinen, Slovakia)
ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta.
Slovakian ulko- ja Eurooppaministeriön koronasivut: https://www.mzv.sk/web/en/covid-19
Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Matkustaminen Slovakiassa on pääosin turvallista.

Rikollisuus

Erilaisia omaisuuteen kohdistuvia rikoksia esiintyy Slovakiassa jonkin verran. Etenkin kaupungeissa tulee varoa taskuvarkaita, joita liikkuu muun muassa toreilla, tavarataloissa ja liikennevälineissä. Turismi lisääntyy jatkuvasti ja varsinkin kesäkuukausina ja joulumarkkinoilla tavanomaisen rikollisuuden riskit kasvavat. Pidä hyvää huolta passistasi ja rahoistasi. Myös matkapuhelimet ja muut laitteet houkuttelevat varkaita.

Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kopiot, ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai skannattuina sähköisesti saatavilla. Varkauksista ja passin katoamisesta on aina ilmoitettava paikalliselle poliisille.

Matkustusasiakirjan katoamisesta tulee tehdä ilmoitus lähimmälle poliisiasemalle.

Slovakian poliisilla on oikeus periä sakot ulkomaalaisilta paikan päällä käteismaksuna ja ottaa ulkomaalaisen matkustusasiakirjat haltuunsa, kunnes sakko on maksettu. Nykyisin sakot voi maksaa myös ulkomailta käsin. Linkki poliisin verkkosivuille: http://www.policiasr.sk/.

Hätänumerot Slovakiassa: (24/7)

yleinen hätänumero: 112
poliisi: 158
palokunta: 150
ambulanssi: 155, 16155
vuoripelastuspalvelu – Mountain Rescue 18 300

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Julkinen liikenne Slovakiassa on turvallista.

Auton pysäköinti vartioidulle parkkipaikalle on suositeltavaa. Auton sisätiloihin ei tule jättää irtotavaroita kuten navigaattoreita. Jalankulkijana ole varovainen, kun ylität tietä, jopa suojateillä vihreän valon palaessa.

Slovakiassa sallittu veren alkoholipitoisuus tieliikenteessä on 0 promillea. Liikennerikkeestä perittävä sakko vaaditaan maksettavaksi käteisellä heti tapahtumapaikalla. Jos sinulla ei ole käteistä ja poliisi pyytää ajokorttiasi sakkomaksun pantiksi, älä luovuta ajokorttiasi, vaan pyydä poliisia ajamaan sinut lähimmälle pankkiautomaatille. Nosta rahat ja maksa sakko heti. Pantiksi luovutetun ajokortin saa takaisin vain hakemalla sen henkilökohtaisesti poliisiasemalta sakon maksamisen jälkeen. Tämä on maassa tilapäisesti oleskelevalle kallis toimenpide.

Luonnonolot

Äkillisistä säänmuutoksista saattaa aiheutua muun muassa tulvia. Paikallisia säätiedotuksia on syytä seurata ja noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Slovakian hydrometeorologian laitoksen verkkosivut: http://www.shmu.sk/en/?page=10. Seuraa talviaikana vuoristoalueella myös lumivyöryvaarailmoituksia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.
Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevista linkeistä:
Sivut vain slovakiankielisiä
Ministry of Health https://www.health.gov.sk/Titulka

https://www.health.gov.sk/Clanok?koronavirus-cestovanie-taliansko
The National Institute of Public Health (NIPH): http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

Kattava koko matkan ajan voimassaoleva matkavakuutus on suositeltavaa ottaa ajoissa ennen matkalle lähtöä. Omaisille on hyvä ilmoittaa yhteystiedot matkan aikana.

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Matkustajan kannattaa selvittää etukäteen matkakohteensa tartuntatautitilanne. Terveydenhoitoon liittyviä asioita sekä tilannetietoja mahdollisista tartuntataudeista löytyy seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Bratislavassa toimii yksityisiä lääkäriasemia, joilta saa englanninkielistä palvelua. Lisätietoja 4expat.eu-sivustolta http://www.4expat.eu/en/information/

24/7 auki olevia sairaaloita Bratislavassa:

Bratislava I. Miczkiewiczova ,13 tel. 02/ 5729 0111
Bratislava II. Ružinovská 10 , tel. 02/ 4823 4111
Bratislava III, IV. Limbova 5, tel. 02/ 5954 1111
Bratislava IV. Antolská 11,tel. 02/ 6867 1111

Päivystävä hammaslääkäriasema (akuutit vaivat):

Bratislava I, II, III, IV, V, Drieňová 38 tel. 02/4342 3433

24/7 apteekkeja Bratislavassa:

Račianske mýto 1/A, tel.02/4445 5291
Ružinovská 12 , tel. 02/4821 1000

Äkillisessä sairastapauksessa kannattaa myös kysyä päivystävien lääkärien yhteystietoja esimerkiksi oman hotellin ja muun majoituspaikan henkilökunnalta.

Vesijohtovesi on Slovakiassa juomakelpoista.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Liikuntaesteisiä ei ole Slovakiassa huomioitu samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa. Bratislavassa kadut ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi vanhan kaupungin kadut ovat mukulakivipäällysteisiä.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Prahan-suurlähetystö

11800 Prague 1

CZECH REPUBLIC

http://www.finland.cz
www.facebook.com/FinnishEmbassyPrague
http://www.twitter.com/FinEmbPra
https://www.instagram.com/finlandinczechrepublic/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa