Sri Lanka: matkustustiedote

Sri Lanka: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Ajankohtaista

Sri Lankassa poikkeustila on päättynyt mutta taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta johtuvat jännitteet jatkuvat edelleen. Seuraa tiedostusvälineitä ja noudata paikallisviranomaisten ohjeita.
Useita tunteja kestävät sähkökatkot ovat mahdollisia. Suurimmissa hotelleissa on generaattorit, mutta pienimmissä hotelleissa välttämättä ei. Peruselintarvikkeista, lääkkeistä ja polttoaineista on pulaa ja kauppoihin saattaa olla pitkiä jonoja. Valuuttaongelmat vaikuttavat tuontitavaroiden saatavuuteen.

Koronatilanne jatkuu edelleen. Pandemiatilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Sri Lankan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/lka/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-sri-lanka/384951) sekä seuraamalla paikallista tiedotusta (https://www.hpb.health.gov.lk/en).

Lisätietoja löydät myös Maailman terveysjärjestö WHO:n sivuilta: https://www.who.int/srilanka/covid-19

Turismiministeriö on antanut tarkat ohjeet maahan saapuville eri kategorioille edellytetyistä hyväksyntäpapereista ja eri karanteenimääräyksistä. https://www.srilanka.travel/helloagain/

Kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisessa mediassa Instagramissa (https://www.instagram.com/finlandinsouthasia/).

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Vältä mielenosoituksia ja suuria yleisötapahtumia. Matkan aikana saattaa tulla paikallisia liikkumisrajoituksia. Varaa riittävästi aikaa turvatarkastukseen lentokentällä. Älä liiku sotilaskohteiden lähellä. Ole tarkkaavainen julkisissa liikennevälineissä ja kun vierailet uskonnollisilla paikoilla.

Liikenne on suuri turvallisuusriski.

Noudata rantahotellien varoituksia ja kehotuksia pysyä pois merestä isossa aallokossa tai voimakkaiden merivirtojen aikana.

Pidä aina mukanasi voimassa oleva, valokuvallinen matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus), jotta voit tarvittaessa todistaa henkilöllisyytesi.

Mahdollisessa kriisitilanteessa löydät Sri Lankan viranomaistiedotteet osoitteesta http://www.sltda.lk/emergency.

Sri Lankan alueellisten turistipoliisien yhteystiedot: https://www.police.lk/index.php/item/513.

Suomella ei ole edustustoa Sri Lankassa. Suomea edustaa Sri Lankassa Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs, jonka toimisto sijaitsee ulkoministeriössä Helsingissä: https://finlandabroad.fi/web/lka/edustusto.

Lähin Suomensuurlähetystö sijaitsee Intiassa: https://finlandabroad.fi/intia.

Suomella on kunniakonsulaatti Colombossa: https://finlandabroad.fi/web/lka/kunniakonsulaatit/-/asset_publisher/3p5ZXlDUDXAH/contactInfoOrganization/id/118599.

Konsuliasioissa voit kääntyä Saksan Colombon-suurlähetystön puoleen (englanniksi): http://www.colombo.diplo.de.

Ota hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen: https://um.fi/paivystys-24/7.

Erityiset turvallisuusriskit

Poliittisista jännitteistä johtuvien väkivaltaisten yhteenottojen mahdollisuus jatkuu. Seuraa tarkasti paikallisviranomaisten turvallisuusohjeita ja huomioi ympäristöäsi.

Maan pohjois- ja itäosiin matkustamista on helpotettu, vaikka sisällissodan jäljiltä löytyy edelleen purkamattomia miinakenttiä ja armeijan hallussa pitämiä alueita, joilla liikkumista rajoitetaan. Tiet ovat näillä alueilla paikoitellen huonokuntoisia eikä poliisi- ja sairaanhoitoapua ole aina saatavilla. Matkusta aina pääteillä ja huomioi varoituskyltit.

Rikollisuus

Maassa esiintyy tavanomaista rikollisuutta, kuten näpistyksiä ja varkauksia.
Huolehdi matkatavaroistasi, noudata yleistä varovaisuutta ja säilytä passi, rahat sekä muut tärkeät tavarat turvallisessa paikassa. Ole huolellinen, kun käytät luottokortteja.

Erityisesti naisten tulee välttää liikkumista yksin ulkona öiseen aikaan.

Suomella ei ole edustustoa Colombossa. Voit hakea hätämatkustusasiakirjaa (Emergency Travel Document, EDT) Saksan Colombon-suurlähetystöstä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Maan tieverkosto on viime vuosina parantunut merkittävästi ja osa pääteistä on hyväkuntoisia. Varsinkin sisämaassa tiet ovat edelleen kapeita ja kuoppaisia. Teillä liikkuu autojen joukossa myös pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja eläimiä. Varaudu liikenneruuhkiin.

Paikallinen ajotapa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja liikenne on vaarallista. Ajoneuvot eivät pysähdy jalankulkijoille, jotka yrittävät ylittää katua. Riskiohituksia tapahtuu jatkuvasti ja kuolleisuusluvut liikenteessä ovat korkeat.
Monet matkailijat luottavat paikallisen auton vuokraamiseen kuljettajineen. Mikäli aiot itse vuokrata auton, varmista etukäteen vakuutuksesi voimassaolo ja että autossa on toimivat turvavyöt.

Maassa on kohtuullisesti toimiva ja edullinen julkinen liikenne, mutta junat ja bussit ovat yleensä täpötäysiä. Osassa junista on ilmastoituja ensimmäisen luokan vaunuja, joissa matkustaminen on suhteellisen mukavaa. Käytä kaupunkiliikenteessä turvallisuussyistä mieluummin normaaleja taksia kuin moottoripyörärikshaa.

Vältä pimeällä matkustamista.

Luonnonolot

Monsuunikausia on vuodessa kaksi: touko–heinäkuu ja joulu–tammikuu. Sri Lanka kuuluu maantieteellisen sijaintinsa vuoksi syklonialttiisiin alueisiin. Sateet ja myrskyt voivat olla rajuja ja vaarallisia, ja niiden yhteydessä voi esiintyä yllättäviä tulvia ja maanvyöryjä.
Löydät ajankohtaista tietoa paikallisen Disaster Management Centerin verkkosivuilta: http://www.dmc.gov.lk/index.php?lang=en.

Meressä on paikoittain vaarallisen voimakkaita virtauksia ja korkeaa aallokkoa.

Terveys

Koronatilanteen vuoksi terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Kattava matkavakuutus on edellytys maahan pääsylle. Riittävän turvavälin pitäminen ja maskin käyttö julkisilla paikoilla liikkuessa on pakollista. Lisätietoja edustuston verkkosivuilla: https://finlandabroad.fi/web/lka/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-sri-lanka/384951.

Sri Lankan paikallisviranomaisten koronatietoa matkailijoille (englanniksi): https://srilanka.travel/covid19/.

Sri Lankan terveysviranomaisen koronasivut (englanniksi): https://www.hpb.health.gov.lk/en

Maan terveystilanne on yleisesti hyvä. Denguekuumetta esiintyy etenkin monsuuniaikaan. Eniten denguekuumetta on todettu seuravilla alueilla: Colombo, Gampaha, Kalutara, Galle, Kandy, Ratnapura, Jaffna ja Trincolmalee. Rabies (vesikauhu) on yleistä kulkukoirilla ja apinoilla.
Sairaalahoitoa tarvitsevat kuljetetaan usein hoitoon pääkaupunki Colomboon. Yksityissairaalat ovat melko tasokkaita, mutta kalliita. Kattava matkavakuutus on erittäin suositeltava. Colombon kansainvälisissä hotelleissa löytyy yleensä myös päivystävä lääkäri. Julkiset sairaalat voivat olla ruuhkaisia ja hygieniatasoltaan suhteellisen heikkoja.

Jos olet akuutin terveysavun tarpeessa matkan aikana, soita ambulanssi numerosta 1990.

Colombon suurin sairaala:
National Hospital
E W Perera Mawatha, Colombo
Tel: +94 11 269 1111

Kotten suurin sairaala:
Sri Jayewardenepura General Hospital
New Hospital Road, Sri Jayawardenepura Kotte
Tel: +94 11 2778 8610

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Viranomaiset saattavat julistaa yleisen hätätilan ja/tai ulkonaliikkumiskiellon lyhyellä varoitusajalla. Aika ajoin rajoitetaan myös pääsyä sosiaaliseen mediaan, kuten WhatsApp ja Messenger. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita ja paikallismediaa. Suhtaudu uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella. Ota huomioon maan eri uskontojen, kuten buddhalaisuuden, hindulaisuuden ja kristinuskon säännöt ja tavat, kun suunnittelet vierailuja paikallisten pyhille paikoille. Esimerkiksi Buddhan kuva t-paidassa tai näkyvässä tatuoinnissa voi olla rajaviranomaisen mielestä häpäisevää ja estää jopa maahantulon. Älä ota valokuvia, joissa seisot Buddhaa esittävän patsaan edessä selkä Buddhaan päin. Älä myöskään kuvaa valtion virastoja tai ajoneuvoja, joilla on VIP-tunnukset. Älä pukeudu paljastavasti temppeleissä ja pyhillä paikoilla.

Sri Lankalla suositaan konservatiivista pukeutumista. Rannoilla ei yleisesti hyväksytä yläosattomuutta tai alastomuutta.

Huumausainerikoksista langetetaan kovia rangaistuksia.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Lisätietoja voit lukea Sri Lankan Norjan suurlähetystön sivuilta (http://www.srilanka.no/) tai Sri Lankan turismiministeriön sivuilta (https://www.srilanka.travel/helloagain/).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Bhutanissa, Malediiveillä, Pakistanissa ja Sri Lankassa

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa