Tanska: matkustustiedote

Tanska: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Tanska on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Tanskan suojelupoliisin PETin (Politiens efterretningstjeneste) mukaan kansainvälisten terrori-iskujen uhkataso on vakava. https://www.pet.dk/English.aspx

Ajankohtaista

Tanska on luopunut kaikista koronapandemiaan liittyvistä rajoituksista.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Tanskaa voidaan yleisesti pitää turvallisena matkakohteena, jossa tulee noudattaa tavanomaista varovaisuutta. Taskuvarkaita on varottava erityisesti julkisissa kulkuneuvoissa, ostoskaduilla ja turistien yleisesti suosimilla alueilla. Jengien yhteenotot sekä ääriryhmien toiminta saattavat aiheuttaa vaaratilanteita myös matkailijoille.

Yleinen hätänumero on 112.

Kiireettömissä tapauksissa poliisin palvelunumero on 114.

Tanskassa matkalla olevia kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotusta mahdollisissa poikkeusolosuhteissa, esim. twitter @Rigspoliti ja Kööpenhamina @KobenhavnPoliti.

Rikollisuus

Rikostapauksissa tee aina ilmoitus tapahtuneesta lähimmälle poliisiasemalle ja pyydä ilmoituksesta itsellesi kopio. Matkustusasiakirjan tai ajokortin katoaminen on mahdollisen väärinkäytön estämiseksi ilmoitettava poliisille sekä Tanskassa että Suomessa. Tanskan poliisi: https://politi.dk/

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Nopeusrajoitus taajamissa ajettaessa on 50 km/h, maanteillä 80 km/h ja moottoriteillä 130 km/h. Rattijuopumuksen promilleraja on Tanskassa 0,5 promillea.

Tanska on pyöräilymaa joten erityisesti taajamissa tienkäyttäjien on kiinnitettävä huomiota pyöräilijöihin.

Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman sillan, samoin kuin Iso-Beltin sillan ylittämisestä Sjellannin ja Fynin välillä peritään maksu.

Lisätietoja siltaylityksiin liittyvistä asioista löytyy nettiosoitteista:

https://www.oresundsbron.com/da/start
https://storebaelt.dk/en/

Luonnonolot

Tanskassa esiintyy hirmumyrskytasolle nousevia tuulia ja rankkasateita. Niiden vaikutukset saattavat vaikeuttaa julkista liikennettä ja matkustamista. Kovien tuulien aikana Juutinrauman silta ja/tai Iso-Beltin silta voidaan joutua sulkemaan väliaikaisesti.
Tanskan ilmatieteen laitos DMI: https://www.dmi.dk/

Terveys

Tietoa Tanskan julkisesta terveydenhuollosta löydät EU-terveydenhoito.fi -sivustolta:https://www.eu-terveydenhoito.fi/terveyspalvelut-ulkomailla/maakohtaista-tietoa-terveyspalveluista/tanska/
Tanska on luopunut kaikista koronapandemiaan liittyvistä rajoituksista. Lisätietoa Tanskan viranomaisten sivuilta: https://en.coronasmitte.dk/

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Suositeltavaa on, että Tanskaan matkustavalla on matkavakuutus.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kööpenhaminan-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa