Trinidad ja Tobago: matkustustiedote

Trinidad ja Tobago: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Trinidad ja Tobagon tilanteesta saat seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta.

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa ja tarkistamaan mahdolliset maahantulorajoitukset. Tietoja löytyy esimerkiksi oheisen linkin takaa:
https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm
Trinidad ja Tobagon paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevasta linkistä:
http://www.health.gov.tt/

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Jengiväkivaltaa, aseellisia ja väkivaltaisia ryöstöjä esiintyy erityisesti Trinidadissa, mutta enenevässä määrin myös Tobagon saarella. Suurta varovaisuutta kannattaa noudattaa. Eri alueiden turvallisuustilanne on syytä tarkistaa paikan päällä hotellista tai viranomaisilta. Poliittiset jännitteet eri väestöryhmien välillä elävät edelleen pinnan alla.

Passi ja arvotavarat kannattaa säilyttää tallelokerossa. Valuuttaa kannattaa vaihtaa pienissä erissä sellaisissa valuutanvaihtopaikoissa, joissa on suojassa ulkopuolisten katseilta. Luottokortti kannattaa ottaa mukaan vain silloin, kun tietää sitä tarvitsevansa.

Trinidad ja Tobagon yleiset hätänumerot: poliisi 999, ambulanssi 811, palokunta 990.

Rikollisuus

Matkailijoihin on kohdistunut varkauksia ja ryöstöjä turistialueilla sekä isoissa kaupungeissa, joten yleinen varovaisuus on tarpeen. Pimeällä liikkumista hotellialueiden ulkopuolella ja autioilla rannoilla kannattaa välttää.

Port of Spainissa kannattaa välttää erityisesti kaupungin itäosia, joissa väkivaltaisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä. Eritystä varovaisuutta on syytä noudattaa karnevaalien aikana helmi-maaliskuussa. Myös omakotitaloja vuokraavien matkailijoiden kannattaa olla varovaisia.

Trinidad ja Tobagon poliisi http://www.ttps.gov.tt/

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Autolla ajettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta sekä ryöstöriskin että teiden puutteellisen kunnon ja vaarallisen ajokulttuurin takia. Sadekauden aikana teiden kunto heikkenee huomattavasti.

Yöllä ajamista kannattaa välttää. Ajaessa on syytä pitää ovet lukittuina ja ikkunat suljettuina.

Maassa on suhteellisen kattava joukkoliikennejärjestelmä sisältäen taksit, minibussit/pakettiautot ("maxi-taxi") sekä linja-autot. Taksi on turvallisinta ottaa hotellista. Hotellien taksit ovat yleensä luotettavia.

Trinidadin Piarco-lentokentän ja kaupungin välillä kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Luonnonolot

Hurrikaanien normaalit reitit ovat tähän saakka ohittaneet Trinidadin ja Tobagon saaret pohjoispuolelta, mutta rankkasateet ovat yleisiä sadekaudella kesäkuusta marraskuuhun.

Sääolosuhteisiin ja hirmumyrskyihin liittyvää tietoa on saatavissa Trinidad ja Tobagon ilmatieteen laitoksen (Trinidad and Tobago Meteorological Service) verkkosivuilta (http://metoffice.gov.tt/) sekä Yhdysvaltojen National Hurricane Centerin verkkosivuilta (http://www.nhc.noaa.gov/).

Itäinen Karibia sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella mannerlaattojen yhtymäkohdassa.

Itäisen Karibian ainoan toiminnassa olevan vedenalaisen tulivuoren Kick’em Jennyn seismisen aktiivisuuden havaittiin lisääntyneen huhtikuussa 2017. Kick’em Jenny sijaitsee 8 km Grenadasta pohjoiseen. Alueen maanjäristyksistä ja tulivuorten aktiivisuudesta saa tietoa University of West Indies -yliopiston seismologian tutkimuskeskuksen verkkosivuilta (http://www.uwiseismic.com/).

Luonnononnettomuuden uhatessa tai sattuessa on tärkeää seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudattaa niissä annettuja ohjeita.

Trinidad ja Tobagon väestönsuojeluviranomainen on Office of Disaster Preparedness and Management (http://www.odpm.gov.tt/).

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Katso myös kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta ja matkustamisesta ulkoministeriön verkkosivuilta: https://um.fi/ajankohtaista/artikkeli/-/asset_publisher/iYk2EknIlmNL/content/kysymyksi-c3-a4-ja-vastauksia-matkustamisesta-ja-koronaviruksesta

Trinidad ja Tobagossa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja -verkkoa.

Kaikille matkailijoille suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden taso on kohtuullinen, mutta julkisen sektorin sairaanhoidossa on suuria puutteita. Maaseudulla ja syrjäisillä alueilla palveluja on vähän.

Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Sairaalat eivät yleensä hyväksy matkavakuutusta maksun takeeksi vaan vaativat luottokortin.

Lisätietoja:
Trinidad ja Tobagon terveysministeriö http://www.health.gov.tt/
Pan American Health Organization http://www.paho.org/

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Maastokuvioitujen vaatteiden käyttö sekä niiden tuominen maahan on kiellettyä.

Homoseksuaalisesta kanssakäymisestä voi saada vankilatuomion.

Maahantulosäännökset

Koronaepidemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita ja sosiaalista mediaa.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Kiertävä suurlähettiläs Karibian alueella

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa