Turkki: matkustustiedote

Turkki: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä kaikkea matkustamista Turkin Syyrian vastaiselle rajaseudulle. Vältä tarpeetonta matkustamista Itä-Turkkiin Iranin ja Irakin vastaiselle rajalle.

Ajankohtaista

Turkki poistikoronapandemiaan liittyvät rajoitukset 1.6.2022. Koronatilanne ja -rajoitukset saattavat kuitenkin muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Turkin tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/tur/etusivu ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa tarvittaessa myös sosiaalisen median kanavilleen.

Maan turvallisuustilanne voi heikentyä nopeasti. Turkin sotilasoperaatio Koillis-Syyriassa jatkuu ja Turkki on jatkanut terrorismin vastaisia operaatioitaan Pohjois-Irakissa. Rajaseudulle tehtäviä matkoja tulee paikallisen turvallisuustilanteen vuoksi välttää. Useissa Turkin maakunnissa, jotka sijaitsevat Syyrian, Irakin, Iranin, Armenian ja Georgian rajalla sekä Kaakkois- ja Itä-Turkin maakunnissa on tilapäisiksi sotilas- tai erityisturvallisuusalueiksi julistettuja vyöhykkeitä. Siviilien pääsy näille vyöhykkeille on kielletty tai pääsyä on laajasti rajoitettu. Matkailijoita kehotetaan seuraamaan alueista varoittavia kylttejä ja paikallisviranomaisten tiedotteita.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Turkin yleinen turvallisuustilanne on vakaa. Isoissa kaupungeissa voi kuitenkin puhjeta paikallisia mielenosoituksia. Terrori-iskujen mahdollisuutta Turkissa ei voida sulkea pois. Syyrian vastaisella rajalla muun muassa Daesh/ISIL/ISIS on syyllistynyt kidnappauksiin tai kidnappausyrityksiin. Syyrian rajan tuntumaan on perustettu runsaasti pakolaisten tilapäisiä asuinalueita useissa maakunnissa. Seuraa turvallisuustilannetta tiedotusvälineistä. Poistu mielenosoitusten lähistöltä välittömästi. Poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Myös ulkomaalaisten ja kaksoiskansalaisten pidätykset sekä kaksoiskansalaisten maasta poistumisen estämiset ovat mahdollisia.

Turkki soveltaa omaan kansalaiseensa omaa lainsäädäntöään eikä ota huomioon kansalaisensa Suomen kansalaisuutta. Tästä syystä ulkoministeriön mahdollisuudet vaikuttaa asiaan konsulipalvelulain mukaisesti ovat rajoitettuja.

Turkin lain mukaan jokaisella täysi-ikäisellä on aina oltava mukanaan henkilöllisyyden osoittava asiakirja. Myös ulkomaalaisilla on vaadittaessa velvollisuus esittää henkilöllisyystodistus ja oleskelulupa tai passi ja viisumi/passissa näkyvä maahantuloleima poliisille tai santarmille.

Maan kattava hätänumero on 112. Numero toimii suomalaisesta liittymästä ilman suuntanumeroita.

Rikollisuus

Katurikollisuus ei ole yleistä. Rantalomakohteissa ja suurten kaupunkien turistikohteiden läheisyydessä on kuitenkin syytä varoa taskuvarkauksia. Noudata normaalia varovaisuutta ravintoloissa, baareissa ja diskoissa, äläkä esimerkiksi jätä juomaa vartioimatta. Turistikohteissa on tarjoiltu myrkyllisiä alkoholijuomia.

Erilaisia turistien huijausyrityksiä esiintyy ajoittain, ja erityisesti pankkikorttihuijaukset ovat yleistyneet. Etenkin Istanbulin turistialueilla, mutta myös muualla Turkissa kannattaa olla valppaana taksilla matkustettaessa, sillä ylilaskutus ei ole harvinaista. Ennen taksiin astumista kannattaa pyytää arvio matkan hinnasta mikäli mahdollista.

Rantalomakohteissa on ollut seksuaaliseen häirintään liittyviä tapauksia, mikä on syytä ottaa huomioon erityisesti liikuttaessa ulkona yöaikaan.

Säilytä huolellisesti passia, sillä passivarkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Istanbulissa. Sama koskee Suomen myöntämiä oleskelulupakortteja. Jos kadotat passisi tai oleskelulupakorttisi tai joudut varkauden uhriksi, tee ilmoitus paikalliselle poliisille. Poliisiraportti on esitettävä maasta poistuttaessa.

Uusi väliaikainen passi on anottava henkilökohtaisesti Suomen suurlähetystöstä Ankarasta. Suomen Istanbulin-kunniapääkonsulaatti ja kunniakonsulaatti Alanyassa voivat myöntää poikkeuksellisesti hätäpassin kotimatkaa varten.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Tieverkosto on kattava ja kohtalaisen hyväkuntoinen. Liikennekulttuuri poikkeaa kuitenkin huomattavasti suomalaisesta, ja onnettomuuksia sattuu paljon niin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolellakin. Vaaratilanteita aiheuttavat ennen kaikkea ylinopeus, liikennesäännöistä piittaamattomuus sekä ennakoimaton ajotapa. Sekä jalan että autolla liikuttaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta ja turkkilaiseen tapaan joustavuutta. Katuvalaistus on paikoittain heikkoa. Rattijuopumuksen raja liikenteessä on 0,5 promillea. Julkinen liikenne on yleisesti ottaen toimivaa.

Luonnonolot

Turkki sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia kaikkialla maassa. Maanjäristyksille alttiimpia alueita ovat Antalyasta länteen sijaitsevat maa- ja rannikkoalueet ja Diyarbakirista itään sijaitseva maaseutu. Turkin halki kulkee kaksi maanjäristyksille altista kaistaletta maan pohjois- ja kaakkoisosissa. Istanbul sijaitsee niin sanotulla Marmaran murtumalinjalla, jossa 1999 tapahtunut järistys aiheutti suurta tuhoa Izmitin kaupungissa ja sen läheisyydessä. Vuodesta 1900 lähtien Turkin alueella on mitattu kolmisenkymmentä yli 7 magnitudin maanjäristystä. Tällaisten maanjäristysten aikaväli on tavallisesti ollut 4–7 vuotta. Viimeisin suurempi maanjäristys (7.0 M) tapahtui Egeanmerellä Izmirin edustalla lokakuussa 2020.

Noudata viranomaisten ohjeita maanjäristyksen sattuessa. Kun matkapuhelinverkko on ylikuormittunut, voivat tekstiviestit olla puhelua parempi tapa ilmoittaa omasta tilanteestaan. Tutustu ennakkoon evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä matkanjärjestäjien turvaohjeisiin. Tutustu myös Helsingin yliopiston seismologian laitoksen ohjeisiin maanjäristystilanteiden varalle:
https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille.

Maanjäristyksen seurauksena Turkissa on myös tsunamin vaara Välimerellä, Egeanmerellä ja Marmaranmerellä.

Rankkasateet saattavat aiheuttaa tulvia. Talvella lumisateet voivat aiheuttaa ongelmia lentoliikenteessä ja julkisessa liikenteessä sekä vaaratilanteita maanteillä. Seuraa paikallisviranomaisten ohjeita ja noudata yleistä varovaisuutta.

Ilmastonmuutoksen johdosta hirmumyrskyt ja sateet ovat yhä yleisempiä myös Turkissa. Kesäisin Turkissa saattaa esiintyä metsäpaloja, joiden leviämistä kuiva, kuuma ja tuulinen sää edistävät. Ole varovainen tulen kanssa.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoja:

Suurlähetystön tietopankki: koronavirusepidemia Turkissa
https://finlandabroad.fi/web/tur/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suurl-c3-a4hetyst-c3-b6n-tietopankki-koronavirusepidemia-turkissa/384951

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta
https://finlandabroad.fi/web/tur/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/kysymyksi-c3-a4-ja-vastauksia-matkustamisesta-ja-koronaviruksesta/35732

Julkinen sairaanhoito Turkissa ei vastaa Suomen tasoa, ja maaseudulla terveyspalvelut ovat usein puutteellisia. Suurista kaupungeista kuten Istanbulista, Ankarasta, Antalyasta ja Izmiristä sekä suurimmista lomakohteista löytyy korkeatasoisia yksityisiä sairaanhoitopalveluita

Turkissa on paljon kulkukoiria. Mikäli saat koiranpureman, ota viipymättä yhteyttä sairaalaan rabieslääkityksen saamiseksi.

Tietoja Turkin ajankohtaisista tartuntatautitilanteista saat soittamalla Turkin terveysviranomaisten tiedotusnumeroon 184 tai ulkomailta soitettaessa +90-312-5852250/55 ja Turkin terveysministeriön verkkosivuilta http://www.saglik.gov.tr/TR/ana-sayfa/1-0/20160128.html

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Turkissa matkaileva suomalainen on Turkin lainsäädännön alainen. Rangaistukset esimerkiksi huume- ja seksuaalirikoksista voivat olla huomattavasti kovempia kuin Suomessa.

Sähkötupakan maahantuonti ja käyttö Turkissa on laitonta.

Antiikin maastavienti on luvanvaraista. Arkeologisilta paikoilta ei saa viedä mukanaan mitään irtainta mukaan lukien alueen irtokivet.

Sotilaskohteissa valokuvaaminen on kiellettyä.

Turkin valtioon, maan johtoon ja maan lippuun suhtaudutaan Turkissa erittäin vakavasti. Kunnioittavaa käytöstä odotetaan myös maassa vierailevilta matkailijoilta Sosiaalisen median postauksissa tulee olla myös varoivainen ja hillitty.

Keväällä 2019 voimaan tulleen lain mukaan ulkomaiset matkapuhelimet voivat lakata toimimasta muutaman kuukauden maassa oleskelun jälkeen. Puhelimen käyttäjän tulee tällöin rekisteröidä puhelimensa paikallisella operaattorilla.

Turkissa otettiin käyttöön uusi laki lokakuussa 2022, mikä tarkoittaa, että jokainen, jonka katsotaan levittäneen väärää tietoa, voidaan tuomita enintään kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Tämän lain mukaan sellaisen harhaanjohtavan tiedon tietoinen levittäminen, jolla on kielteinen vaikutus turvallisuuteen, yleiseen järjestykseen tai terveyteen, on rikos. Säännös koskee myös kaikkia, jotka jakavat muiden julkaisemia tietoja. Laki koskee myös Turkissa tilapäisesti oleskelevia henkilöitä, esimerkiksi maassa vierailevia toisen maan kansalaisia.

Turkin lain mukaan Turkin kansakunnan, sen valtionpäämiehen tai symbolien loukkaaminen on jo rangaistavaa. Sosiaalisessa mediassa julkaisut, joiden uskotaan osoittavan epäiltyä yhteyttä Turkissa kiellettyyn liikkeeseen tai terroristiksi leimattuihin järjestöihin, voivat myös johtaa vankeusrangaistukseen.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

Turkin valtion tiedotussivut
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html
http://www.saglik.gov.tr/TR/ana-sayfa/1-0/20160128.html (terveysministeriö)

Suurlähetystön tietopankki: koronavirusepidemia Turkissa
https://finlandabroad.fi/web/tur/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suurl-c3-a4hetyst-c3-b6n-tietopankki-koronavirusepidemia-turkissa/384951

Turkin Helsingin-suurlähetystö http://helsinki.emb.mfa.gov.tr/
Turkin viranomaisten konsulipalvelupuhelin Turkissa: +90 312 292 29 29

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Ankaran-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa