Uruguay: matkustustiedote

Uruguay: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Uruguayn tilanteesta saat edustuston verkkosivuilta ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto tiedottaa myös Facebook-sivullaan.

Edustuston koronauutiset: https://finlandabroad.fi/web/arg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-argentiinassa-paraguayssa-ja-uruguayssa-1/384951
Edustuston Facebook-sivu: https://www.facebook.com/EmbajadaFinlandiaBuenosAires/

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Uruguayssa voi matkustaa suhteellisen turvallisesti noudattaen yleistä varovaisuutta.

Yleinen hätänumero Uruguayssa on 911.

Montevideon poliisiasemat: https://policia.minterior.gub.uy/index.php/transparencia-jpm/seccionales-jpm
Poliisiasemat koko maassa: http://www.servicioti.com.uy/comisarias-y-jefaturas-de-uruguay-datos-abiertos-del-estado-uruguayo

Rikollisuus

Taskuvarkaudet ja aseelliset ryöstöt ovat melko yleisiä pääkaupungissa. Ryöstäjät ovat yhä useammin aseistettuja, joten ryöstön kohteeksi jouduttaessa vastustaminen voi olla kohtalokasta. Pimeän aikaan yksin liikkumista on hyvä välttää.

Yökerhoissa ja baareissa juomat tulee pitää näkyvissä koko ajan, ja tuntemattomien tarjoamia juomia tulee välttää.

Passi, suuret käteisvarat ja arvoesineet suositellaan jätettäväksi hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Kadulla pidä tarkasti huolta käsilaukusta, lompakosta ja matkapuhelimesta. Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettua valokopiota on hyvä kuljettaa mukana.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Suomen kunniapääkonsulaatista ei voi anoa uutta passia, vaan passihakemus on laitettava vireille suurlähetystössä Buenos Airesissa. Toisen EU-maan edustusto, esimerkiksi Espanjan konsulaatti, voi myöntää kotimatkaa varten hätämatkustusasiakirjan (Emergency Travel Document, ETD). ETD:llä voi matkustaa myös Argentiinaan. Silloin siihen tulee hakea Argentiinan viisumi.

Espanjan konsulaatin yhteystiedot:

Osoite: Libertad 2738, 11300 Montevideo
Puh: +598 2708 0048
Fax: +598 2708 6960
Sähköposti: cog.montevideo@maec.es

Argentiinan konsulaatin yhteystiedot:

Osoite: Wilson Ferreira Aldunate 1281, Montevideo
Puh: +598 2902 8623/24/25
Fax: +598 2902 0667
Sähköposti: cmdeo@mrecic.gov.ar

Turistipoliisi (Policía Turística) puh. 0800 8226

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Kaupungeissa voi käyttää eri taksitoimistojen alaisuudessa toimivia autoja, etukäteen tilattavia remise-takseja tai Uberia. Taksikantaa on uusittu ja kaikissa takseissa kuuluu olla turvavyöt, myös takaistuimilla. Turvavyön käyttö on pakollista.

Liikennekulttuuri on varsinkin Montevideon alueella suomalaisesta näkökulmasta vilkasta. Autoilla ajetaan lujaa eikä niillä aina pysytä omalla kaistalla tai pysähdytä punaisissa valoissa. Autot on turvallisinta pysäköidä vartioituihin pysäköintihalleihin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan tai jättää se takaluukkuun. Autolla liikkuessa on suositeltavaa pitää arvotavarat ja laukut näkymättömissä.

Tiet ovat maaseudulla paikoittain huonokuntoisia, ja onnettomuudet yleisiä. Montevideosta Coloniaan ja Punta del Esteen menevät moottoritiet sen sijaan ovat hyvässä kunnossa.

Tulvat, ja joskus mielenosoitukset, voivat katkaista teitä. Kiertoreitit ovat usein pitkiä. Rankkasateiden jälkeen hiekkatiet ovat usein ajokelvottomia ja niitä tulee välttää. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava liikuttaessa harvaan asutuilla seuduilla.

Luonnonolot

Uruguayssa ei ole suuria luonnonmullistuksia. Ilmasto on leuto ympäri vuoden paitsi kuumina kesäkuukausina. Viime vuosina keväisin ja syksyisin on esiintynyt myrskyjä ja kovia tuulia.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoja: https://finlandabroad.fi/web/arg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-argentiinassa-paraguayssa-ja-uruguayssa/384951

Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia. Apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä, joita usein myydään myös ilman reseptiä.

Uruguayn terveysministeriö http://www.msp.gub.uy

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita sekä suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa. Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

Paikallisen viranomaisen sivut: https://www.gub.uy/migracion
Edustuston koronauutiset: https://finlandabroad.fi/web/arg/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/koronavirusuutiset-argentiinassa-paraguayssa-ja-uruguayssa/384951

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Buenos Airesin -suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Vastaa